Fiscalitatea între Declarații politice și Măsuri efective

39

Reducerea CAS

Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi 4 februarie 2014, că reducerea CAS va fi rediscutată cu reprezentanţii FMI la sfârşitul lunii aprilie, în baza unui studiu realizat împreună cu Banca Mondială, precizând că această măsură se va concretiza.

Întrebat dacă reducerea CAS va fi reluată în discuţie în vară, ministrul a declarat: „Nu, la următoarea misiune din luna aprilie, la sfârşitul lunii aprilie, pe baza unui studiu care se face împreună cu Banca Mondială, este aproape finalizat”. La întrebarea dacă a primit asigurări că măsura se va concretiza, Chițoiu a replicat „Se va concretiza”.

REALITATEA: Măsuri zero. Se discută și sunt declarații pe acest subiect de peste 3 ani. Este o prioritate și o promisiune în Planul de guvernare USL.

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Guvernul a convenit cu FMI să introducă din luna iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmând să fie redactată până în aprilie, la următoarea misiune la Bucureşti a Fondului, a anunţat premierul Victor Ponta.

„În scrisoarea de intenţie şi în memorandum vom avea trecut foarte clar faptul că, în cursul următoarei misiuni, din luna aprilie, până atunci, Guvernul vine cu măsurile şi metodologia de implementare de la 1 iulie a scutirii de impozit a profitului reinvestit”, a spus Ponta.

REALITATEA: Măsuri zero. Scutirea din 2010 a fost practic o amânare la plată.

Rescrierea Codului fiscal și Codului de procedură fiscală

„Intentia noastră inițială a fost ca rescrierea Codului Fiscal să aibă loc în 2013, iar din 2014 să intre in vigoare. Din pacate acest lucru a trebuit amânat ca urmare a discuțiilor care au avut loc în toamna, discuții privind impozitul pe construcțiile speciale, accize samd. Nu înseamnă că am renunțat însă la această idee. În câteva luni reluam procesul iar la toamna ne dorim ca acest Cod rescris sa fie aprobat de Parlament”, a declarat în ianuarie 2014 secretarul de stat din Finanțe Dan Manolescu, la o Conferință de fiscalitate.

In martie 2013, ministrul Finantelor Daniel Chitoiu declara ca rescrierea Codului Fiscal este o prioritate a Finantelor. 

REALITATEA: Măsuri zero. Cu siguranță, proiectul nu va fi aprobat cu 6 luni înainte de a intra în vigoare.

- Publicitate -