Grecia va organiza o tombolă la care se poate participa cu bonurile fiscale primite pentru cumpărături, premiile urmând să includă mai multe maşini de lux, printre care zece Ferrari, precum şi mai multe modele Lamborghini, Porsche, Jaguar şi Mercedes.

Scopul programului este combaterea evaziunii, iar premiile vor fi acordate pe parcursul verii prin extrageri săptămânale, scrie portalul GreekReporter. Maşinile sunt în proprietatea și provin din executări silite și din confiscarea acestora de la evazionişti bogaţi.ferrari_tax-tombola

Rămâne de văzut, însă, dacă un eventual câştigător cu probleme financiare îşi va permite plata taxelor şi cheltuielile de întreţinere pentru o astfel de maşină, dar valoarea acestora este suficient de mare încât să încurajeze populaţia să respecte legile fiscale, scrie publicaţia elenă.

Potrivit unor estimări, economia nefiscalizată reprezintă până la 23,6% din PIB al Greciei, iar reducerea evaziunii este considerată o posibilă sursă de venituri pentru stat, în contextul recesiunii severe din ultimii ani.

„Mai bine dăm maşinile populaţiei decât să le lăsăm să ruginească în depozite”, a declarat ministrul responsabil pentru reforma administraţiei publice, Kyriakos Mitsotakis.

Grecia nu este prima ţară care a încearcă să reducă evaziunea prin acordarea de premii cetăţenilor corecţi.

Portugalia, Slovacia, Taiwan şi Puerto Rico au deja programe similare.

450.000 de slovaci au participat la loteria cu bonuri fiscale cu premii de 10.000 de euro pe lună. Programul creat de guvern le indică celor care îşi înregistrează bonurile fiscale dacă emitentul a folosit un număr fals de identificare, iar consumatorii pot să raporteze eventualele fraude. Slovacii pot câştiga la loteria taxelor 10.000 euro lunar, o maşină sau şansa de a participa la concursul „Preţul corect“.

Autorităţile slovace spun că sistemul aplicat a dat deja rezultate remarcabile, ceea ce a determinat mai multe state europene care se confruntă cu probleme în colectarea TVA să ia în considerare aplicarea acesteia.

- Publicitate -