Românii pot face diferența, dacă merg la vot | Campanie IPP

49

Rezultatul estimat al alegerilor din 25 mai a.c. rămâne strâns între principalii competitori înscriși în cursa pentru Parlamentul European (Popularii europeni – PPE ar putea obține 28% iar Socialiștii, S&D – 27% din numărul total de mandate) după cum rezultă dintr-o analiză finalizată recent de către Institutul pentru Politici Publice (IPP), folosind cele mai credibile sondaje din statele membre UE.

Principalele două grupuri parlamentare PPE și S&D rămân, pe ultima sută de metri, umăr la umăr în preferințele electoratului de la nivel european. La alegerile din 22-25 mai a.c. Popularii și Socialiștii europeni ar putea obține 210 respectiv 201 din numărul total de 751 mandate din Parlamentul European (PPE are acum 273 de mandate în legislativul european, S&D 193 din 736 în total).

Institutul pentru Politici Publice remarcă faptul că această campanie electorală care se apropie de final nu a schimbat fundamental opțiunile politice ale alegătorilor, nici la nivel european nici în România. Toate analizele arată că ne îndreptăm spre o componență a Comisiei Europene rezultată din coabitarea principalelor două grupuri politice câștigătoare, cel mai probabil cooptând și ALDE. Este de așteptat ca S&D și PPE să își împartă trei funcții importante: Președintele Comisiei Europene, Președintele Consiliului European și postul de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, într‐un format de 2+1, în funcție de rezultatele obținute la alegeri.

Forțele politice responsabile trebuie să fie conștiente de amploarea pe care discursul extremist o înregistrează în campania electorală. În Cehia de exemplu, televiziunea publică a  interzis difuzarea spotului electoral al partidului condus de Adam Bartos, deoarece spotul promova un tip de discurs extremist, anti-semit și anti-european. Partidul Libertății din Olanda, al cărui lider promovează un discurs extrem de dur împotriva imigranților, câștigă tot mai mulți simpatizanți. La fel și în Bulgaria, grupul de extremă-dreaptă ATAKA fiind cunoscut pentru opiniile xenofobe, rasiste, împotriva imigranților.

Cei 18,4 milioane de români cu drept de vot pot face diferența la aceste alegeri! 

- Publicitate -