MFP: Materiale de informare, accesul online la datele fiscale, plata cu cardul la Trezorerie

56

La conferința de presă din 29 mai a.c. despre bilanțul pe 3 luni a ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, aceasta a prezentat o serie de măsuri privind îmbunătăţirea relaţiei dintre contribuabil şi fisc, absolut necesare pentru creşterea conformării voluntare.

Ministrul Finanţelor a avut consultări cu reprezentanţii asociatţilor profesiilor liberale (notari, medici, consultanţi fiscali, contabili, avocaţi, etc.) în urma cărora s-a decis realizarea unor broşuri în variantă electronică sau print, care să simplifice interacţiunea contribuabilului cu ANAF.

În perioada imediat următoare, MFP va face public un nou model de formular de decizie de impunere, care conţine elemente noi. Pe fiecare obligaţie de plată va fi tipărit contul IBAN, împreună cu codul de bare, în care trebuie efectuată plata. Pe verso se vor regăsi informaţii privind modalitaţile de plată.

Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat în 3-6 luni, este transmiterea electronică a adeverinţelor de venit şi a certificatelor fiscale între instituţii.

MFP caută modalităţi, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale să fie simplificat şi gratuit, prin intermediul unei aplicaţii folosind user name şi parolă.

De asemenea, în comunicat se precizează că MFP analizează posibilitatea plăţii cu cardul a obligaţiilor fiscale la Trezorerie, precum şi extinderea platformei ghiseul.ro şi pentru taxele plătite către bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.

- Publicitate -