Parlamentari PSD, PC, UNPR si PPDD propun reducerea TVA la 9% pentru îmbrăcăminte și preparate destinate copiilor, scutece, lapte sugari, transport public și fructe proaspete, potrivit unei Propuneri legislative pentru modificarea şi completarea art. 140 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.

De asemenea, propunerea de Lege prevede TVA de 0% pentru toate sortimentele de pâine, anumite specialități de panificație, anumite tipuri de făină, legume și toate tipurile de carne, inclusiv pește. (nr. BP415/2014).

Propunerea legislativă | Expunerea de motive

In domeniul alimentelor, singura cotă redusă de TVA de 9% este pentru livrarea sortimentelor de pâine și a altor specialitati de panificatie și anumitor tipuri de faina de grau.

În expunerea de motive se enumeră următoarele exemple de cote reduse aplicabile în state din cadrul UE:
Italia și Spania – TVA 4% pentru produsele alimentare de bază
Ungaria – TVA 5% pentru diferite produse alimentare și anumite servicii
Polonia – 5% pentru produse alimentare
Cehia – 14% pentru produse alimentare
Bulgaria – 9% pentru produse alimentare
Slovenia – 8,5% pentru produse alimentare
Franța – 5,5% pentru alimente, apa și băuturile răcoritoare
Marea Britanie și Malta – 0% pentru produsele alimentare.

- publicitate -

O analiză realizată de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – MADR în domeniul cărnii, citată de un oficial al ministerului în octombrie 2013, a indicat două probleme privind reducerea TVA la alimente, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România.

„Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat MADR.

Potrivit datelor din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro.

Inițiatorii propunerii legislative sunt: Bărbulescu Daniel-Ionuţ – deputat PSD; Burlacu Ştefan – deputat PP-DD; Dumitru Ovidiu-Ioan – deputat PP-DD; Grecea Maria – deputat PP-DD; Marian Ion Cristinel – deputat PP-DD; Mihai Aurelian – deputat PP-DD; Nicolae Florian – deputat PSD; Niculescu Dumitru – deputat PP-DD; Puşcaş Iacob – deputat PP-DD; Rotaru Răzvan – deputat PP-DD; Tănase Răzvan-Ionuţ – deputat PP-DD; Tararache Mihai – deputat PP-DD

In expunerea de motive a proiectului de act normativ, se precizează că o astfel de masura va determina „ascensiuni calitative si cantitative in ceea ce priveste consumul alimentelor autohtone incluse in aceste categorii”.

Parlamentarii inițiatori sustin că scăderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensata de creșterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operata modificarea.

Potrivit unui raport INS, in anul 2012 consumul mediu annual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg. pentru fructe proaspete, 142,5 kg. pentru legume proaspete si 226,9. pentru lapte si produse din lapte.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputaților este camera decizională, dar …. Guvernul va influența (dicta) decizia majorității parlamentare. Proiectul a fost transmis la Guvern pentru punct de vedere.