FMI vs RO – Declaratii vs Decizii

32

20 mai 2010, Declaratia directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, la postul de televiziune France 2:

„Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea. I-am spus: in aceste conditii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare, pentru ca in felul acesta, vom sustine cresterea economica.
Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut. Ca urmare, am cerut noi masuri. Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 – 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si acesta este adevarul: Guvernul decide intoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales”  [sursa: video]

21 mai 2010, Informare de presa MFP, precizare a ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu:

Referitor la declaratia facuta de dl.Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International, ministrul Finantelor Publice, dl. Sebastian Vladescu, face urmatoarea precizare:
„Pe parcursul negocierilor desfasurate in perioada 27 aprilie – 10 mai 2010, la Bucuresti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%.
Fondul Monetar International a considerat in mod constant ca reducerea cheltuielilor salariale si sociale este obligatorie pentru o corecta ajustare a deficitului bugetar.
Pe parcursul discutiilor, FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%.
În niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusa reducerea imediata a salariilor in sectorul bugetar cu minimum 20%.
Îmi este greu sa inteleg in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati. Ar fi fost afectata intreaga populatie a Romaniei, inclusiv persoanele care in anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat.
Decizia Guvernului Romaniei a fost aceea de a nu majora taxele ci de a ajusta cheltuielile in cele doua sectoare in care acestea au depasit cu mult limitele normalitatii economice, in scopul stabilizarii imediate si pe termen mediu si lung a acestora.” [sursa: mfinante.ro]

22 mai 2010, Comunicat de presa: Declaratia sefului misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, Bucuresti, (publicat in limba engleza, traducere neoficiala)

Jeffrey Franks, sefului misiunii FMI pentru Romania, a facut urmatoare declaratie pe 21 mai:
„Autoritatile si FMI sunt in deplin acord ca o actiune corectiva urgenta este necesara pentru a raspunde situatiei economice grave cu care se confrunta Romania. Am discutat diverse optiuni in ceea ce priveste combinatia adecvata de masuri care ar putea fi necesare. FMI a sugerat o optiune care ar fi implicat intr-o mai mare baza pe masuri referitoare la venituri. Printre masurile privind venituirle discutate au fost cresterea TVA si a cotei unice de impozitare, plus o trecere la un impozit progresiv pe venit.”
„Avand in vedere marimea deficitului fiscal, unele reduceri dificile de cheltuieli ar fi fost de asemenea necesare in orice scenariu. Optiune care a fost aleasa de Guvern s-a concentrat in principal pe rostogolire inapoi a ceea ce s-a considerat a fi cresteri nesustenabile a cheltuielilor din ultimii ani. FMI recunoaste pe deplin faptul ca alegerea optiunii care sa fie continuata apartine guvernului, si este de acord ca alegerea Guvernului va asigura ca deficitul bugetului din 2010 sa ramana in limitele corespunzatoare.” [sursa: fmi.ro, english]

- Publicitate -