Luni, 14 iulie 2014, au fost consultarile dintre presedintele Traian Basescu si Guvern, reprezentat de premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, pe tema legii privind reducerea CAS. Acestea au durat aproximativ 30 de minute. Consultarile sefului statului cu Guvernul au avut loc pe legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect care se refera de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie.

ponta-mto

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.

MTO (Medium Term Objective – Obiectivul bugetar pe termen mediu) reprezintă efortul bugetar pentru eliminarea riscului de depăşire a deficitului bugetar de 3% din PIB, prevăzut în Tratatul de aderare, şi care asigură, pe termen lung, stabilitatea finanţelor publice.
Obiectivul bugetar pe termen mediu al României (MTO Romania) e să ajungă la un deficit structural (venituri versus cheltuielile anuale fixe ale statului: salariile bugetarilor, pensii, alocaţii etc.) de 1% din PIB la sfârşitul anului viitor. [Recomandari Consiliu pt Romania]

- publicitate -

Stenograme din discutia de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Ioana Petrescu (inregistrarea integrala o puteti urmari in clipul video de mai sus):

Basescu: Domnule prim-ministru, eu am la promulgare legea asta prin care se reduce CAS-ul si sunt doua aspecte sub care eu am obligatia sa fac controlul legilor venite de la Parlament. Unul este oportunitate, doi – constitutionalitate. Mi s-a parut din ambele puncte de vedere reducerea CAS-ului pune probleme si asa cum am mai spus dupa calculele noastre s-ar accentua deficitul fondului de pensii cu 5 – 5,5 miliarde. Ceea ce inseamna ca s-ar ajunge la un 18 miliarde deficit la fondul de pensii.
Am vazut si tentativa de punere in dezbatere publica a noului cod fiscal. Oricum, daca s-ar aplica toate taxele acelea suplimentare, tot nu s-ar rezolva problema, pentru ca alea ar aduce un 1,5 – 1,8 miliarde, luate asa, grosier, chiar cu reintroducerea impozitului forfetar, ca ii spunem altfel, da ne cam referim la el. Pe service-uri, pe unitati de alimentatie publica si asa mai departe. Marea mea problema inainte de promulgare, in concluzie, este sustenabilitatea masurii. Cu ce acoperim deficitul suplimentar de 5 miliarde?
Ponta: Domnule presedinte, buna ziua, multumim de invitatie. In primul rand, evident, Constitutia prevede foarte clar dreptul dumneavoastra de a retrimite un proiect de lege Parlamentului pentru a-l…
Basescu: Nu tin sa il retrimit, ca e o masura buna pentru agentii economici. Marea problema e cum acoperim gaura.
Ponta: Eu doar spuneam ca aveti acest drept constitutional si il exercitati cum considerati. Problema este ca Guvernul, si daca am fi de acord cu dumneavoastra, tot n-am avea, nu suntem… Din moment ce e o lege votata de Parlament, rolul nostru a fost de a transmite in expunerea de motive motivul emiterii actului normativ, impactul socio-economic si toate celelalte masuri si am aici expunerea de motive.
Cred ca o aveti si dumneavoastra, n-as vrea sa o reiau. Ideea este ca e o masura economica pe care noi o consideram necesara, ca in acest an, conform discutiilor pe care le-am avut cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, nu se modifica in niciun fel tintele de deficit asumate si ca in 2015 – 2016, pe baza cresterii economice, combaterii evaziunii fiscale si mai ales odata cu intrarea in vigoare a legii privind insolventa avem capacitatea de a pregati si de a face aceasta masura nu doar sustenabila, ci inclusiv profitabila pentru dezvoltarea economica. O sa lucram pana in luna noiembrie, venim in fata Parlamentului cu proiect de buget si ne vom incadra in toate tintele.
Basescu: Cum acoperim deficitul de 5 miliarde?
Ponta: Dvs. dle. presedinte aveti dreptul sa o trimiteti inapoi.
Basescu: Pai nu vreau, ca e o masura buna, dar cum acoperim gaura?
Ponta: Eu spuneam doar ca aveti acest drept si faceti cum doriti. Rolul nostru, chiar daca am fi de acord cu dvs, e sa spunem ce masuri, ce repercursiuni, si am aici o expunere, sunt sigur ca o aveti si dvs.
Basescu: Avem si MTO-ul de vreo 5, 6 miliarde…
Ponta: Poftiti?
Ponta: O sa lucram la toate
Basescu: Haha. Dati-mi sursele, ca povestea asta cu buna colectare…
Ponta: Dle. presedinte, cand o sa avem proiectul legii bugetului votat de Parlament, cu siguranta va veni la dvs. sau la noul presedinte la promulgare.
Basescu: Sper sa ajunga la mine, adica ar fi unfair sa intrati in alegeri fara sa trimiteti bugetul la Parlament.
Ponta: Ar fi unfair ca va fi alt prim-ministru si sa isi faca bugetul cum considera..
Basescu: Nu, in campanie o sa fiti dvs..
Ponta: De acord.
Basescu: Bun, doamna ministru, ca m-as adresa si ministrului de resort, avem de acoperit MTO-ul si deficitul asta. Amandoua la un loc inseamna vreo 6 plus 5, 11 miliarde. Din ce?
Ioana Petrescu: Domnule presedinte, in primul rand, masura CAS este o masura extraordinar de buna si pentru mediul de afaceri, dar si pentru angajatori. O sustin din tot sufletul si mai ales ca acum a trecut si prin Parlament. Va asigur ca am facut studii foarte bune si asupra sustenabilitatii…
Basescu: Dati-mi-l si mie!
Ioana Petrescu:… si nu am niciun fel de dubii ca aceasta masura este una buna, care nu va pune in pericol nici tintele bugetare de anul acesta, dar nici cele pe MTO de anul viitor. Deci…
Basescu: Doamna, dati-mi si mie studiul care spuneti ca s-a facut.
Ponta: Va dam tot ce avem.
Basescu: Haha. Mai oameni buni, discutam ca intre oameni care stiu despre ce vorbesc sau… Sa stiti ca 11 miliarde nu se creaza din nimic si as vrea… Eu am zis ca avem o discutie, mai ales afland ca vine si doamna ministru, am zis ca avem o discutie pe cifre, pe o analiza facuta adica din nu stiu ce taxe, atata suma, din cresterea economica, atat, din reduceri de cheltuieli, atat. Da astea sunt argumente, ce-mi aduceti dumneavoastra, argumente pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce e vorba. Serios, si repreosul nu e atat catre domnul prim-ministru cat catre ministrul Finantelor. Aratati-mi din ce se compune structura de venituri suplimentare care sa va acopere MTO-ul si deficitul suplimentar creat la fondul de pensii.
Ioana Petrescu: In momentul in care vom elabora bugetul pe 2015, sursele vor fi foarte clare.
Basescu: Doamna, dar eu trebuie s-o promulg acum. Pentru ca si eu as vrea s-o promulg. Si eu as vrea s-o promulg, dar vreau s-o promulg credibil si va spun si de ce atata interes. Eu am mai avut o intamplare, in 2008, cu salariile la profesori. Si acum parca-l vad pe Tariceanu cand spunea „merge, avem de unde, duduie economia, n-avem cifrele pe trimestrul patru”, ca era in 2008, in trimestrul patru 2008 si abia in februarie am aflat cifrele, ca noi intrasem din octombrie in cea mai grea cadere economica. Si stiu ca am promulgat-o, tot asa, pe vot unanim in Parlament. Si pe urma n-a fost bine deloc, cand am constatat ca nu se poate plati. Si v-as mai aduce aminte un lucru: in 2008 s-au mai redus doua contributii – CAS-ul, daca va aduceti aminte si contributia la sanatate.
Ponta: Nu-si aduce aminte, ca nu era aicea in 2008, stiu eu.
Basescu: Nu conteaza, banuiesc ca… Atunci o informez eu pe doamna: s-a revenit asupra ei, asupra reducerii CAS-ului. La sanatate suferim ca nu s-a revenit asupra contributiilor de sanatate. Eu nu inteleg de ce ati promovat-o atat de repede si nu-i vina Parlamentului, ca Parlamentul a fost pur si simplu pacalit. I s-a spus ca va creste colectarea.
Ponta: Domnule presedinte, Parlamentul, o parte a Parlamentului a cerut intrarea in vigoare la 1 iulie.
Basescu: Bun, da Parlamentul nu are responsabilitatea cifrelor. El ia decizii politice. Dar Executivul, din care faceti parte si dumneavoastra, si eu, noi avem responsabilitati pe cifre pana la urma.
Ponta: Atuncea nu ne-ntelegem. Mai certati-ma, dar nu gandim la fel si cred ca nu va suparati. Eu cred ca dumneavoastra nu conduceti activitatea Executivului pe cifre.
Basescu: Nu, dar am obligatia sa controlez legile.
Ponta: Pai, faceti-o, domnule presedinte…
Presedintele Traian Basescu a intrebat-o, luni, in consultarile de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu, ministrul de Finante, unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea.
Basescu: Doamna ministru, se colecteaza suplimentar din cresterea economica, atat, dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin economic. Si asta ne va afecta.
Ioana Petrescu: Un motiv in plus ca sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele ca sa angajeze si sa…
Basescu: Nu angajeaza nimeni, doamna!
Ioana Petrescu:… si sa investeasca, sa investeasca mai mult.
Basescu: Doamna, am zis ca unde spuneati ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?
Ioana Petrescu: La Harvard.
Basescu: Rubini e economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui, nu…. Bun, inteleg ca nu avem o analiza de unde venituri suplimentare, mai ales ca, doamna ministru, la fondul de pensii stiti ca n-ati facut nici macar acolo veniturile. Colectarea e 97%. Dincoace urmeaza sa facem rectificare negativa.