Marți, 15 iulie 2014, a avut loc ediția a XII-a a conferinței „Mugur Isărescu și invitații săi„, organizată de către Banca Națională a României în colaborare cu FinMedia. Tema conferinței a fost „Cercurile vicioase și cercurile virtuoase în economia românească„.

Invitații guvernatorului BNR au fost Ionuț Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal; Lucian Anghel, președintele BCR Pensii; Radu Crăciun, economist șef BCR; Florian Libocor, economist șef BRD-GSG.

Evaziunea fiscala in Romania a reprezentat 16.7% în 2012 și 16,2% din PIB în 2013, a declarat Ionuț Dumitru. Doar prin evaziunea fiscală la TVA se pierd anual 72 de miliarde de lei, din care 10 miliarde de lei reprezinta evaziunea în industria alimentara, a mai afirmat Ionuț Dumitru, care a adăugat ca rata de colectare a impozitelor si taxelor in Romania reprezinta mai putin de 60% din cat ar trebui.

conferinta-bnr-evaziunea-fiscal-pib

În opinia presedintelui Consiliului Fiscal, solutiile de spargere a cercului vicios al economiei neobservate sunt:
– toleranța zero la evaziunea fiscală;
– restructurarea ANAF;
– reducerea birocrației și costurilor de conformare la plata taxelor;
– transparentizarea totală a cheltuielilor bugetare pentru stimularea conformării voluntare.

De asemenea, soluțiile prezentate de Ionuț Dumitru pentru cercul vicios al raportului scăzut contributori/beneficiari în sistemele de asigurări sociale sunt:
– reformarea sistemului de contribuții sociale – principiului tratamentului echitabil al contribuabililor indiferent de forma de venit pe care o înregistrează;
– formularea și implementarea unei strategii pe termen mediu de reechilibrare financiară a bugetelor de asigurări sociale, în special a bugetului de pensii – reducerea muncii la negru și stimularea creării de noi locuri de munca
– regândirea contractului social – beneficiile sociale trebuie regândite
– regândirea politicilor demografice.

conferinta-bnr-pensionari-vs-angajati

Cea mai mare problemă a evaziunii fiscale este că distruge competiția de pe piață, deoarece evazionistul capătă un mare avantaj financiar față de competitorii cinstiți, a mai afirmat Mugur Isărescu.

VIDEO INTEGRAL – Conferința BNR
00:00 – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
14:42 – Ionuț Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, economist șef Raiffeisen Bank
37:10 – Lucian Anghel, președintele BCR Pensii
01:03:08 – Radu Crăciun, economist șef BCR
01:31:15 – Florian Libocor, economist șef BRD-GSG
01:44:32 – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

 

Prezentările participanților:

- Publicitate -