• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CFNET – CodFiscal.NET Finante Taxe

CFNET - CodFiscal.NET Finante Taxe

Revista de actualitate financiară

  • Persoane
  • Micro
  • Companii
  • Public
  • ONG
  • Extern
  • Online
Ești aici: Acasă / Noile Coduri Fiscale / NOUL COD FISCAL: Impozitul pe clădiri în funcţie de destinaţia clădirii şi de personalitatea juridică a proprietarului

NOUL COD FISCAL: Impozitul pe clădiri în funcţie de destinaţia clădirii şi de personalitatea juridică a proprietarului

5 aug. 2014 Noile Coduri Fiscale, Stiri

„Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului.” se precizează în comunicatul MFP.

Potrivit informaţiilor comunicate de MFP, „Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul. Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice”.

MFP a apreciam necesara publicarea acestor detalii, dupa ce in presa se vehiculau diverse modificari ale nivelului impozitarii cladirilor.

MFP a publicat în iunie 2014 proiectele noilor coduri fiscale, care ulterioar au fost retrase din dezbaterea publică de prim-ministrul Victor Ponta.

În forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica analiză la MFP sunt incluse urmatoarele propuneri privind calculul impozitului pe cladire:

In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice:

Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.
Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice, din doua considerente:
Mutarea accentului in ceea ce priveste sistemul de calcul al impozitului pe cladire de pe valoarea de inventar, pe valoarea de piata, element care sta la baza sistemelor fiscale moderne, nu permite aplicarea de astfel de corectii in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice ce detin cladiri folosite in scop nerezidential.
Mentinerea coeficientului de calcul doar pentru persoanele fizice, nu si pentru persoanele juridice, avand in vedere schimbarea sistemului de calcul in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, ar fi generat incalcarea principiului neutralitatii.

Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza:
intre 0,25% – 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat sau
2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale ,daca valoarea impozabila nu rezulta dintrᅡ- raport de evaluare.

Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu intre persoane fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice.

In cazul cladirilor proprietate a persoanelor juridice:

In scopul determinarii impozitului pe cladiri la persoane juridice, in noul proiect de Cod fiscal se elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor.

Astfel, valoarea impozabila va fi, dupa caz:
– ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;
– valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;
– valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;
– valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

Cota impozitului pe cladiri va fi:
– 0,1% pentru cladirile rezidentiale;
– intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale;
– intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Noul proiect al Codului fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, din doua considerente:
– pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii;
– in prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata si orice alta metoda de determinare a bazei impozabile ar reprezenta un regres fata de ipoteza anterioara.

 

noul Cod de Procedură Fiscală, noul Cod Fiscal, rescrierea codului fiscal

Știrile zilei

Au fost acordate primele 6 burse „Marie Skłodowska-Curie”

3 feb. 2023

Recalificarea efectelor fiscale ale contractelor de prestări servicii sau de colaborare

3 feb. 2023

International tax reform: OECD releases technical guidance for implementation of the global minimum tax

2 feb. 2023

CJUE. Ajutoare de stat: Curtea anulează în parte decizia Comisiei privind „sistemul fiscal spaniol în materie de leasing”

2 feb. 2023

Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale

2 feb. 2023

Reader Interactions

Comentarii

  1. Popa Adam a zis

    9 mart. 2015 la ora 13:52

    Aceste modificari inseamna ca firmele care isi desfasoara activitatea in spatii inchiriate de la o persoana fizica vor fi zburate afara, ceea ce probabil le va desfiinta automat pe majoritatea. Deci impactul e catastrofal dpdv economic

    Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Bara principală

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter

FISCALNET – căutare informații financiar-fiscale, informații juridice

Articole recente

Au fost acordate primele 6 burse „Marie Skłodowska-Curie”

Recalificarea efectelor fiscale ale contractelor de prestări servicii sau de colaborare

International tax reform: OECD releases technical guidance for implementation of the global minimum tax

CJUE. Ajutoare de stat: Curtea anulează în parte decizia Comisiei privind „sistemul fiscal spaniol în materie de leasing”

Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale

Alerte pe email

* indicates required

Asistență & Ghiduri

Precizări ANAF

ANAF a publicat informații despre Declarația unică 2023

Contribuabilii pot consulta broșura „Cum și unde ne putem plăti obligațiile fiscale”

Lista seminariilor web pentru ianuarie, publicată pe portalul ANAF

Comunicat de presă

Footer

  • Facebook
  • Twitter
  • Contact
  • Publicitate

Arhive

februarie 2023
LMaMiJVSD
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
« ian.    

Copyright © 2023 · Autentificare

  • Contact
  • Publicitate