Sari la conținut

NOUL COD FISCAL: Reprezentanţii mediului de afaceri sunt consultaţi, dar trebuie să răspundă în decurs de câteva ore

Coaliţia pentru Dezvoltarea României a detaliat punctul sau de vedere referitor la rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala, exprimat intr-o discutie din 31 iulie cu ministrul Finantelor si cu secretarii de stat Dan Manolescu si Attila Gyorgy, precum si cu alti oficiali din Ministerul Finantelor Publice.

Reprezentanţii Coaliției au solicitat respectarea unui mecanism de consultări care să nu mai pună reprezentanţii mediului de afaceri în situația de a reacționa la solicitările autorităţilor într-un timp inadmisibil de scurt, uneori chiar în decurs de câteva ore.

Domnul Ionuţ Simion, Președintele Comitetului de fiscalitate din cadrul AmCham România, a solicitat „autorităţilor să aibă în vedere necesitatea unei perioade de timp de minimum 72 de ore în care mediul de afaceri să poată furniza puncte de vedere constructive asupra propunerilor de modificare, principiu de respectat și în cazul convocării întrunirile din cadrul Comisiei de Dialog Social”.

Cerintele investitorilor de la Guvernul Romaniei:

  • Reducerea CAS fara taxe noi. CDR a solicitat ministrului Petrescu si celorlalti oficiali ai Guvernului „imbunatatirea parghiilor necesare pentru dezvoltarea procesului consultativ dintre autoritati si reprezentantii CDR, in special in ceea ce priveste tematicile de strategie fiscala precum masura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, pe care CDR o sustine cu fermitate, cu conditia ca acest beneficiu sa nu fie contrabalansat de o crestere a altor taxe si impozite”.
  • Modificarea impozitului pe constructii. CDR vrea ajustarea bazei impozabile si a cotei de impunere. „Am specificat de nenumarate ori si intr-un mod cat se poate de clar faptul ca impozitul pe constructii speciale creeaza distorsiuni majore pentru mediul de afaceri romanesc, din perspectiva atractivitatii investitionale si a competitivitatii economice a Romaniei. Avand in vedere aceste aspecte, ne dorim ajustarea pe baze rezonabile a impozitului pe constructii, astfel incat sa tina seama de realitatile economice actuale si de principiile fiscalitatii”.
  • Predictibilitate si transparenta. Coalitia  cere Guvernului sa „nu mai puna reprezentantii mediului de afaceri in situatia de a reactiona la solicitarile autoritatilor intr-un timp inadmisibil de scurt, uneori chiar in decurs de cateva ore”. Daniel Anghel, liderul Grupului de lucru pe probleme de legislatie fiscala din CDR, a salutat „reluarea discutiilor asupra celor doua proiecte dupa o perioada de stagnare”. „Insa dorim sa subliniem necesitatea stringenta a respectarii prevederilor legale existente care stipuleaza fara echivoc faptul ca modificarile Codului Fiscal se completeaza prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia, iar modificarile/completarile intra in vigoare din prima zi a anului urmator celui in care au fost adoptate prin lege”, a spus el.
  • Dezbatere parlamentara si publica temeinica. „CDR a sustinut ca proiectele de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala trebuie sa ajunga pe agenda Parlamentului Romaniei pana cel tarziu la sfarsitul lunii septembrie 2014, astfel incat acestea sa poata fi dezbatute temeinic si in folosul interesului national in cadrul comisiilor de specialitate. Aceasta ar permite ca forma finala a acestor proiecte sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, respectand astfel promisiunile facute de catre autoritati mediului de afaceri”
  • Deblocarea mecanismelor aferente SFIA. CDR a solicitat deblocarea mecanismelor aferente solutiilor fiscale individuale anticipate (SFIA) „care raman in continuare blocate.

Comunicat de presa CDR: Comunicat-de-presa-Intalnire-CDR-MFP-31iulie2014

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Exit mobile version