Persoane cu averi mari verificate de ANAF

44

Zece persoane cu averi mari vor fi verificate de ANAF – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, intrucat exista discrepante de milioane de euro intre valoarea averii si valoarea rezultata din impozitele platite, potrivit ANAF. De asemenea, pana la finele anului ANAF va intari serviciile regionale de verificari fiscale cu 200 de specialisti, informeaza Mediafax.

„Consecinta verificarilor pe esantionul precedent din cele 30 de cazuri este ca avem o crestere a veniturilor declarate din surse, sa spunem, mai putin uzuale, cum ar fi dividende realizate in strainatate. Oamenii, vazand ca mai sunt si intrebati, sau ca prieteni sau oameni din cercul de afaceri sau din cercul relational au fost luati la intrebari, prefera sa inceapa sa declare. De fapt, derularea programului, care se va intinde si va fi o chestiune cu caracter permanent, dar care din pacate presupune parcurgerea unor proceduri extrem de laborioase, nu va avea ca rezultat principal constatarea unor venituri suplimentare atrase la bugetul statului. Principala consecinta pozitiva o constituie cresterea nivelului declarat al veniturilor de la momentul cand un astfel de program are impact in spatiul public”, a declarat presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.

„Vom selecta riguros, inclusiv cu verificări specifice altor autorităţi ale statului. Aici, vă puteţi imagina, nu putem angrena persoane asupra cărora planează unele suspiciuni legate de integritate, persoane care nu au un background profesional perfect”, a continuat şeful ANAF.

Serviciile regionale se vor subordona doar administrativ direcţiilor regionale ale Finanţelor Publice, dar vor avea prin regulamentul de organizare şi funcţionare un grad de autonomie sporit, urmând să fie în directa coordonare metodologică a Direcţiei de Verficări Fiscale din cadrul ANAF central.

„În paralel vom finaliza eşantioanele cu persoanele fizice în profil teritorial pentru care aplicarea criteriilor de selectivitate ne arată o discrepanţă peste nivelul legal acceptat dintre veniturile obţinute şi averea personală şi veniturile declarate din evidenţele noastre de date. Din acest eşantion în profil teritorial la nivelul fiecărui judeţ se vor extrage între 15 şi 40 de cazuri pentru care se vor declanşa verificările preliminare. Acest număr este stabilit în funcţie de capacitatea administrativă de control a fiecărui regiuni şi numărul de cazuri identificate în fiecare regiune. Una este Bucureştiul şi una este regiunea Craiova”, a adăugat Diaconu.

El a precizat că verificările asupra persoanelor fizice rezultate din eşantionare vor fi efectuate de către inspectori din cadrul serviciilor de verificări fiscale din afara judeţului.

„Cel din Iaşi îl verifică pe cel din Vrancea, ca să evităm pe cât posibil anumite relaţionări. Noi eşantionarea o facem de la centru, bazele de date le avem aici, numai că, practic, pe cel de Vaslui îl întrebăm: «Tu alte criterii mai ai? Cine mai e cu averea acolo? Uite, cel mai vestit manelist din Moldova e la noi, ăla are casă, masă, amantă ş.a.m.d. Ia să vedem ce venituri are declarate, mie nici nu-mi apare aici la centru». Prin aplicarea unui criteriu specific, dar pe care-l definim ca atare şi trebuie să fie cât mai neutru şi cât mai obiectiv”, a completat Diaconu.

- Publicitate -