Cursdeguvernare.ro – Fiscalitatea postelectorală: Scenariile pe care se lucrează pe termen mediu

48

În paralel cu desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la Ministerul de Finanțe se lucrează pentru croirea fiscalității care să asigure bugetul nu doar pentru anul 2015, ci și pe anii următori.

Se lucrează discret pentru că unul dintre candidați este premierul, iar scenariile de lucru iau în calcul o fiscalitate aspră, menită atât să compeseze măsurile cu caracter electoral din acest an, cât și pe cele cu bătaie mai lungă, cum ar fi problema sustenabilității reducerii CAS cu 5pp la angajator.

Reducerea CAS are asigurate fonduri compensatorii în anul 2014 (prin scăderea investițiilor publice), însă pe anii viitori încă nu există surse precise de compensare.
Potrivit unor surse convergente din MF, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, ia în calcul schimbări drastice de filosofie fiscală, pe care ar urma să le supună analizei și opiniilor unor experți din afara spațiului de decizie guvernamentală.

Scenariile de lucru – câteva dintre ele:
1. Creșterea impozitelor pe proprietate cu 25% în anul 2015 și cu încă 25% în anul 2016.
2. Trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor din anul 2016.
3. Impozitarea profiturilor.Cel mai original scenariu care se ia în calcul este renunțarea la impozitul pe profit și trecerea la impozitarea cifrei de afaceri. Cotele ar urma să fie aplicate sectorial, cu valori cuprinse între 1 și 6%. Dilema din MF se oprește, însă, la cât de fezabilă ar fi această măsură din perspectiva legislației europene.
4. Ca o măsură compensatorie pentru acționari, pentru impozitarea cifrei de afaceri – într-un astfel de scenariu ar urma să scadă impozitul pe dividende, de la 16 la 5%.
5. Amnistie fiscală

Articol integral cursdeguvernare.ro

- Publicitate -