
2014-11-13 | Comunicat de presă MFP: Ministrul Finanțelor Publice Ioana-Maria Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare. La Ministerul Finanțelor Publice, autoritatea in ceea ce privește stabilirea politicii fiscale, nu s-a făcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare.
2014-11-13 | Comunicat de presă MFP: La Ministerul Finanțelor Publice, autoritatea in ceea ce privește stabilirea politicii fiscale, nu s-au făcut estimări cu privire la posibilitatea creșterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 și cu încă 25% începând cu 2016. Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri și pentru mijloacele de transport vor fi menținute la nivelul actual, în condițiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite și taxe locale.
Un document cu antetul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) – Consiliul Consultativ al ministrului delegat pentru Buget, cuprinde mai multe măsuri fiscale. Documentul a fost obtinut si publicat de MEDIAFAX joi seara, 13 noiembrie 2014.
„În orice scenariu macroeconomic şi oricum se va închide execuţia bugetară din acest an, creşterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentându-se că românii plătesc mult mai puţin decât restul europenilor”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor, care au confirmat datele din documentul MFP, datat 20 octombrie 2014.
Propuneri de măsuri fiscale menționate în document:
– reducerea TVA pentru toate achizițiile cu plata prin card/virament la 20% în 2015 și la 18% în 2016,
– reducerea TVA la 9% pentru achizițiile de pâine, carne, HORECA, servicii de întreținere cu plata prin card/virament,
– introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% şi 35%),
– majorarea impozitelor pe proprietate (case/terenuri) cu 25% în 2015 şi încă 25% din 2016,
– aministia fiscală – începând cu 01.01.2015, toate depozitele bancare nou constituite unde este incertă sursa de provenienţă a banilor se vor impozita cu o cotă de minim 5%-9%,
– reducerea impozitul pe dividend la 5%,
– eliminarea impozitului pe profit şi introducerea impozitului pe cifra de afaceri cu cote de impozit diferenţiate, invers proporţional cu cifra de afaceri şi numărul de angajaţi, variînd între 1,33% şi 7,5% din cifra de afaceri,
– eliminarea cotei de 7% din acciza pe carburant,
– îmbunătățirea gradului de colectare al ANAF prin suplimentarea până în 2016 cu 3.000 de posturi a ANAF (în special vama, antifrauda, rambursare TVA), reintroducerea sistemului de premiere a funcționarilor fiscali, control sporit al companiilor care sunt împrumutate de actionari și introducerea jurnalelor electronice a caselor de marcat.
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.