COMUNICAT DE PRESĂ MFP > România a urcat pe locul 52, de la poziția 134 ocupată anul trecut în clasamentul „Paying Taxes 2015” al PwC și Băncii Mondiale
Raportul „Paying Taxes 2015” al companiei de consultanță și audit financiar PricewaterhouseCoopers și Banca Mondială reafirmă eforturile continue ale Ministerului Finanțelor Publice și ANAF de a îmbunătăți serviciile oferite contribuabililor și de a simplifica modul de plată al taxelor și impozitelor datorate statului.
Urcarea României 82 de poziții în clasamentul „Paying Taxes 2015” ca urmare a validării metodelor de plată electronice este o dovadă certă că măsurile întreprinse în ultimii ani de autoritățile române în ceea ce privește eficientizarea procesului de obținere a datelor și situațiilor fiscale și achitării taxelor și impozitelor au rezultate bune și trebuie continuate.
Țara noastră se bucură astfel de cea mai mare urcare în clasament dintre țările Europei Centrale și de Est. Îmbunătățirea relației ANAF- contribuabil se datorează mai multor proiecte între care menționăm: extinderea declarării și plății online a obligațiilor fiscale, proiectul privind informatizarea ANAF derulat în parteneriat cu Banca Mondială care are ca scop creșterea eficienței în colectarea impozitelor și a contribuțiilor sociale, a disciplinei fiscale și reducerea birocrației.
„Paying Taxes 2015” a monitorizat activitatea autorităților fiscale din 189 de economii din întreaga lume, raportându-se la numărul de ore necesare pentru plata taxelor, numărul plăților necesare pentru achitarea taxelor și impozitelor și ponderea acestora în profituri.
Astfel, față de datele raportate anul trecut, „Paying Taxes 2015” evidențiază faptul că:
- Numărul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus de la 200 ore la 159 în prezent,
- Numărul de plăți pe an a scăzut de la 39 de plăți la 14 plăți
- Ponderea taxelor și impozitelor în profitul total a crescut ușor de la 42,9% la 43,2%
În comparație cu statele din Europa Centrală și de Est, România a cunoscut cel mai mare progres al eficientizării plății taxelor și impozitelor în ultimii doi ani, fiind acum situată în clasament peste țări precum Ungaria (locul 88), Polonia (locul 87), Cehia (locul 119), Slovacia (locul 100) sau Bulgaria(locul 89).
„Este o veste foarte bună pentru România și pentru noi, cei care am lucrat continuu la o nouă relație caracterizată prin respect și implicare între ANAF și contribuabili. Nu ne vom opri aici, asta este sigur. Avem demarat proiectul Spațiul Privat Virtual pe care de anul viitor îl vom extinde în toată țara și atât persoanele fizice cât și persoanele juridice își vor putea accesa online situația fiscală. Iar în paralel, taxele și impozitele vor putea fi achitate cu cardul, într-un punct unic. Într-un orizont de timp scurt spre mediu țara noastră se va putea lăuda cu o administrație fiscală modernă și o abordare mult mai umană și prietenoasă a Fiscului față de contribuabilii onești”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.