Dacă, înainte de a face bugetele anuale, decidenții politici s-ar așeza să deseneze un sistem fiscal  în acord cu stadiul și perspectivele actuale ale economiei românești, cu siguranță că mediul de afaceri Nu s-ar afla, ca acum, în imposibilitatea de a-și face planurile pe anul 2015.

Un mod de-a aborda chestiunea fiscală – din care să câștige și bugetul de stat și contribuabilul care-l alimentează : asta a încercat să articuleze conferința de joi  – organizată de cursdeguvernare.ro cu sprijinul ASE – ”Fiscalitatea din România: de la evoluție la revoluție. Problemele structurale ale fiscalității românești și pașii către modelul optim de fiscalitate”.

E foarte posibil, însă, ca la ora desfășurării conferinței, lucrul la bugetul anului 2015 să se facă așa cum unul dintre speakeri (Mircea Coșea) se temea: ”Până acum bugetul României s-a constituit pe o metodă utilizată în Uniunea Sovietică înainte de anii 70”.

Pentru o economie obligată să privească în viitor – dintr-un prezent în care hazardul legislativ și evaziunea  pun presiune pe contribuabilul onest – e nevoie, însă, de viziune și strategie.

Cam cum ar trebui să se pună problema, care sunt direcțiile în care ar trebui să se uite statul înainte de a-și trimite factura către contribuabil, au încercat să schițeze, joi, speakerii conferinței, moderați de Lucian Croitoru și Aurelian Dochia :

- publicitate -

Lucian Croitoru (BNR), Florian Libocor (BRD), Mircea  Coșea, Ionuț Sas (PwC),Gabriel Biriș, Gabriel Sincu (EY), Dan Bădin (Deloitte).

ARTICOL INTEGRAL pe cursdeguvernare.ro