Prin proiectul de OUG publicat recent de MFP, se propune stabilirea unui joc cu premii în bani cu scopul de a motiva populația să solicite bonurile fiscale la achizițiile efectuate.
Loteria Bonurilor Fiscale este o măsura pentru combaterea evaziunii fiscale luată și în Argentina, Colombia, Puerto Rico, Taiwan, Slovacia, Malta, Portugalia și este în curs de implementare în Polonia.

Loteria Bonurilor Fiscale se instituie după 3 luni de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Vor fi extrageri lunare și vor fi acordate 160 de premii în bani, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF. Proiectul de OUG nu prevede valoarea premiului, dar MFP a precizat că valoarea premiului va fi în jur de 1.200 lei.
Ministerul Finanţelor Publice va stabili fondul anual de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale și cuantumul unui premiu, se precizează în proiectul de OUG.

Plata premiilor se efectuează prin Compania Naţională Loteria Română S.A. efectuează.

Loteria Română va creea un sistem informatic (portal online) dedicat Loteriei, care va permite persoanelor care deţin bonuri fiscale să introducă informaţii din bonul fiscal pentru a putea participa la tragerea la sorţi lunară.
Informațiile solicitate ar fi:
a) codul unic de identificare al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal;
b) seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal cu care a fost emis bonul fiscal;
c) numărul de ordine al bonului fiscal;
d) data emiterii bonului fiscal;
e) valoarea totală a bonului fiscal;
f) numele, prenumele precum şi seria şi numărul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente seria şi numărul unui act de identitate valabil;
g) adresa de poştă electronică.

- publicitate -

După validarea înregistrării bonurilor fiscale, sistemul informatic dedicat Loteriei va genera un număr unic de identificare pentru fiecare bon fiscal, număr care va participa la extragerea lunară. Tragerile la sorţi se organizează lunar de către Compania Naţională Loteria Română SA, la acestea participând bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii.

COMENTARII:
1. Valoarea premiului (1.200 lei) este foarte mică pentru a fi motivantă, în contextul în care suma este impozabilă. Suma netă ar fi de 1.050 lei.

PROPUNERE: Premii mai mari, eventual mai puține, ar putea determina un impact mai mare.
2. Există riscul majorării cheltuielilor administrative pentru vânzători, întrucât persoanele fizice ar putea solicita emiterea de bonuri fiscale pentru fiecare bun, pentru a-și majora șansele.
PROPUNERE: a. Valoarea premiului să depindă de valoarea bonului fiscal, eventual cu limite minime și maxime (exemplu în Malta, premiul este egal cu de 100 ori valoarea bonului). SAU b. O singură șansă pentru mai multe bonuri emise în aceiași zi de același cod fiscal/aparat fiscal.
3. Completarea informatiilor în portal va dura mult, intrucat se solicita mult prea multe informatii.
De ce se solicită numele, prenumele, seria şi numărul unui act de identitate?
Dacă se solicită seria fiscală a aparatului, de ce se mai solicită codul unic de identificare? (ANAF poate afla CIF pe baza seriei fiscale a aparatului)