V.Ponta: Taxarea marilor averi este bună, .. dar noi nu avem sistemul

82

Liderul UNPR, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, a declarat că îşi propune să reintroducă în dezbaterea parlamentară proiectele legislative privind taxarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani, arătând că are un protocol semnat în 2012 cu PSD, protocol în care se vorbea şi despre aceste două legi, el arătând că acest protocol există şi în continuare.

Propunerea legislativă (Pl-x nr. 688/2010 – Propunere legislativă privind taxa de solidaritate, respinsă în 2012 de către Camera Deputaților) prevedea că persoanele fizice române şi străine care deţin proprietăţi de peste 450.000 euro datorează o taxă de 1% din valoare totală.
Potrivit proiectului de Lege, taxa de solidaritate se aplica personalor care deţin bunuri imobile în proprietate, în România şi în străinătate, constând în locuinţe sau terenuri precum şi bunuri mobile constând în avioane, elicoptere, ambarcaţiuni sau autoturisme, a căror valoare însumată este mai mare de 450.000 euro. Taxa de solidaritate era limitată pe o perioadă de trei ani, şi este aplicabilă şi persoanelor fizice străine pentru bunurile deţinute în România.
Sunt scutite de taxa de solidaritate persoanele fizice române care îndeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii: – au calitatea de pensionari; – nu au alte venituri in afara pensiei; – bunurile deţinute, prevăzute la alin.(1) si (2) nu sunt generatoare de venituri.

Liderul PSD, prim-ministrul Victor Ponta, a declarat că taxarea marilor averi este bună pentru un anumit nivel al averii, dar nu poate fi introdusă din 2015, deoarece ar însemna majorarea taxării și fiindcă în prezent nu există sistemul de declarare a averilor.

„Am discutat cu ei (membrii UNPR-n.r.) şi am spus că nici această taxă nu se face în 2015, pentru că ieşim din principiul general că nicio taxă şi impozit în 2015. Şi tehnic, ca să poţi să pui o taxă pe o avere trebuie ca acea avere să fie declarată. Noi nu ştim acum, nu avem o legislaţie decât pentru persoanele publice, cele care sunt obligate să depună declaraţii de avere. Deci, dacă vrem să mergem – şi părerea mea este că e bine pentru un anumit nivel al averii – trebuie să găsim un sistem de declarare, dar noi nu avem sistemul”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Prim-ministrul a adăugat că o astfel de taxă nu va fi introdusă prin ordonanţă de urgenţă, ci prin lege adoptată de Parlament.

- Publicitate -