Anomalie legislativă, V.Ponta: Softul a transmis neştiind că este vorba de minori …

83

Context: AJFP Argeş și alte administrațiii fiscale județene au trimis înştiinţări de plată către minori (peste 11.000 de copii) să achite contribuţiile la asigurările de sănătate pentru veniturile din dobânzi generate de alocaţiile primite de la stat, neridicate din conturile bancare. Întrucât persoanele titulare nu au venituri și din alte surse, cota de contribuție a fost aplicată la salariu minim, rezultând situația aberantă de a datora la Fisc sume mai mari decât sumele încasate.

Situația este aplicabilă și în alte situații, la finalul anului trecut,  ANAF a transmis peste 60 de mii de decizii prin care persoanele fizice sunt înștiintate că au de plătit contribuții pentru asigurări sociale de sănătate. De exemplu, sunt persoane care au încasat 8 lei din dobânzi sau dividende pe parcursul anului 2012 și care se vad acum nevoiți să plăteasca, potrivit legii, peste 400 de lei pentru ca impozitul se calculează la valoarea salariului minim pe economie din 2012.

Victor Ponta: „Imi cer scuze si imi pare rau, cand am vazut ca s-au trimis la copii sa plateasca taxe pentru alocatie. Vreau sa anunt foarte clar ca ministrul Finantelor si seful ANAF-ului au luat masuri si lucrurile astea inceteaza de azi. Dar eu vreau pana maine sa imi spuneti si pe cine sanctionam si cum indreptam sa nu se mai intample in viitor asemenea prostii”.

Declarațiii pe acest subiect la conferința MFP privind prioritățile ministerului în anul 2015:

Reporter: În privința situației privind alocațiile pentru copii să înțelegem că nu este o  problemă a softului /…,/ ci o problemă de legislaţie?
Victor Ponta: Softul a aplicat o prevedere legală prevăzută în, repet, Ordonanţa 125 din 27 decembrie 2011.
Reporter: /…/.
Darius Vâlcov: Această prevedere nu există în Codul Fiscal.
Victor Ponta: Vă rog, explicaţi încă o dată că este vorba despre CASS-ul pe dobânzile obţinute pentru banii care au fost puşi în cont şi nu au fost ridicaţi de către părinte.
Reporter: Da, dar legea spune că în momentul în care plătești deja un CAS /…/.
Victor Ponta: Păi, nu este vorba de cei care nu au deloc, nu?
Gelu Ştefan Diaconu: Vorbim de alocaţiile care nu au fost ridicate din conturi pentru care s-au bonificat dobânzi care au fost pe seama veniturilor din dobânzi, a fost regularizat anual contribuţia de sănătate. Baza de calcul a acestei regularizări face ca, indiferent de venitul suplimentar obţinut din dobândă de cuantumul acestuia, suma să fie aplicabilă la salariul minim, procentul de 5,5 %, la salariul minim de 740 pentru 2012, înmulţit cu 12 luni, de aici aberaţia sumei absolute.
Reporter: Şi cum o rezolvaţi?
Gelu Ştefan Diaconu: Am sistat emiterea deciziilor, aşteptăm modificarea cadrului normativ şi probabil o eventuală iniţiativă legislativă privind amnistia fiscală pentru sumele datorate în baza deciziilor care deja s-au emis.
Reporter: Adică nu este cazul ca părinţii să ajungă acum în instanţă, să dea…
Gelu Ştefan Diaconu: Sigur nu.
Reporter: /…/.
Gelu Ştefan Diaconu: Nu pot exista situaţii de persoane care au venituri realizate din muncă sau din salarii, care au obligaţii declarative. Nu pot exista astfel de situaţii. Dacă cunoaşteţi una singură, vă rog să ne-o aduceţi /…/.
Reporter: Dar sunt anomalii de persoane care nu au venituri, dar li se impune să plătească CASS, mai mult decât încasează ei.
Gelu Ştefan Diaconu: Este o anomalie legislativă. Vă spun încă o dată, nu am făcut altceva decât am aplicat cadrul legal şi lucrurile nu pot fi corectate decât prin modificarea cadrului legal existent.
Reporter: Şi ce pot face ei, cei care acum trebuie să plătească mai mult decât au câştigat?
Gelu Ştefan Diaconu: Am spus că acele decizii de impunere care au fost deja emise vor fi retrase, anulate.
Reporter: /…/ persoane care au printat hârtiile acelea din softuri /…/?
Gelu Ştefan Diaconu: Da.
Victor Ponta: Scrie în Ordonanţa din 2011. Este un soft, nu este cineva care a stat să completeze o hârtie, ci, în baza prevederii legale din 2011, softul a transmis neştiind că este vorba de minori sau… Dar mai spun încă o dată: nu mai primeşte nimeni acasă înștiințare să plătească, însă soluţia de îndreptare este să prevedem ceea ce nu s-a prevăzut în 2011, că nu intră în baza de calcul aceste venituri.

- Publicitate -