Miercuri, 21 ianuarie 2015, premierul Victor Ponta a cerut ministrului Finanțelor Publice, Dariu Valcov să prezinte în primă lectură proiectul noului Cod Fiscal și cel de Procedură Fiscală până pe 15-20 februarie. Proiectul va fi transmis apoi Parlamentului.Victor-Ponta

Dan Manolescu, secretar de stat MFP, a declarat marți că documentele vor fi trimise în Parlament până în data de 15 martie 2015.

- Publicitate -

Premierul a mai declarat că în noul Cod Fiscal vor fi introduse prevederi în vederea clarificării unor situații cu care se confruntă și alte categorii de persoane, farmaciștii, transportatorii, drepturile de autor.

Noul Cod Fiscal va fi clar, pentru a fi înțeles de toată lumea, inclusiv de care au 10 clase, a declarat Ponta.

În iunie 2014, MFP a publicat proiectele noului Cod Fiscal și al celui de Procedura Fiscala în variantele rescrise, dupa care acestea au fost retrase de pe site, la solicitarea premierului.
„Rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale”, se arata intr-un comunicat transmis de Finante.

Declarații Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, 21 ianuarie 2015:

Legat de asta, vreau să anunţ că avem pe ordinea de zi – asta este, tot îndreptăm lucruri -, o ordonanţă de urgenţă pentru a opri efectele unei ordonanţe din 2011 care ne-a dus să impozităm copiii pentru alocaţiile pe care nu le încasaseră, iar domnul ministru Vâlcov a venit cu o soluție, dar este o soluţie temporară; soluţia de durată este noul Cod Fiscal în care vom îndrepta multe aberații din legislaţia fiscală, care vin din urmă acum; şi putem să rezolăm şi problema farmaciştilor, care acum sunt sau nu sunt într-un fel sau altul impozitaţi, şi a transportatorilor, unde iarăşi s-a creat foarte multă instabilitate, a drepturilor de autor. Vreau să terminăm o dată cu drepturile de autor, să nu mai trimitem oamenii în instanţă să se judece cu ANAF-ul. Vreau să scrie foarte clar în Codul Fiscal.

Vă rog pe toţi, că aveţi domenii…, bun, ministrul finanţelor este cel care lucrează, dar fiecare aveţi domenii, să ştiţi că sunt medici care au un anumit regim juridic şi lucrează ca persoane fizice autorizate. Domnule ministru, la transportatori, la profesorii care au alte tipuri de contracte, vreau să facem în Codul Fiscal să ştie foarte clar toată lumea, de la 1 ianuarie 2016 – dar aşa pe înţelesul oricui are zece clase – ce taxe plăteşte şi să nu mai vină ANAF-ul peste trei ani, peste cinci ani, peste şapte ani, să înceapă să recalculeze din urmă tot felul de lucruri.

Deci, acesta este proiectul cel mai important şi vă rog, 15 februarie, cel mai târziu 20 februarie, domnule ministru, vreau să veniţi în primă lectură cu noul Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală. Sigur, îl trimitem în Parlament, încercăm să avem dialog, dacă vor cei de la Opoziţie să avem dialog, dacă nu vor să avem dialog, îl adoptăm şi facem lucrurile cum trebuie.

http://youtu.be/NEh3OSYysJQ?t=2m

VIDEO – începând cu minutul 2

- Publicitate -