COMUNICAT DE PRESĂ ANAF – DIRECŢIA GENERALĂ ANTIFRAUDĂ FISCALĂ – 28 ianuarie 2015

În urma analizelor de risc fiscal şi controalelor antifraudă efectuate, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 13 milioane lei (cca 3 milioane euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata TVA şi impozitului pe profit de către o reţea de firme coordonate de cetăţeni români, care se specializaseră în comerţul cu produse farmaceutice. Cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în data de 28 ianuarie 2015, au efectuat percheziţii la 64 de adrese.

În perioada 2013–2014, prin cinci circuite succesive de firme din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt, care aveau comportament fiscal tip „fantomă”, s-a creat aparenţa de legalitate pentru medicamente provenite din surse ilegale. Astfel, s-au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente foarte scumpe destinate tratării sindromului imunodeficienței dobândite, afecţiunilor onco-hematologice, sclerozei multiple şi afecţiunilor pulmonare, la preturi de circa 10 ori mai mici decât valoarea de piata. De asemenea, s-au achiziţionat fictiv produse parafarmaceutice şi diverse servicii în scopul atât al creşterii artificiale a cheltuielilor şi diminuării bazei impozabile, respectiv evitării plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi al majorării artificiale a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

O bună parte din sumele obţinute din activitatea infracţională (circa 5 milioane de euro) se transferau din patrimoniul firmelor către persoanele fizice cu rol important în organizarea circuitelor comerciale respective, prin încheierea de contracte de împrumut şi alte operaţiuni suspecte de spălare a banilor.

Demersurile de cooperare interinstituţională între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

COMUNICAT Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – 28 ianuarie 2015

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale.

În cursul zilei de astăzi, 28 ianuarie 2015, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, efectuează percheziţii în 64 locaţii situate pe raza Municipiului Bucureşti, precum şi a judeţelor Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. Percheziţiile vizează sediile a 20 de societăţi comerciale specializate în activităţi de depozitare şi comercializare de medicamente, care s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Din cercetările efectuate până în acest moment a rezultat că, în perioada anilor 2013 – 2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă, utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară.
De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive.

Prin acest mecanism, atât în circuitul legal din România, cât şi în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor implicate.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză se cifrează la peste 3 milioane de euro.

Precizăm că dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, iar procurorii beneficiază de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

- Publicitate -