D.Vâlcov: Reducerea TVA și la accize nu vor aștepta 1 ianuarie 2016

43

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat că vor fi introduce reduceri la accizele si TVA începând cu 2015, în avans față de programul anuntat prin proiectul NOULUI Cod fiscal, pentru ca populația să nu-și modifice comportamentul de consum, mai ales în noiembrie și decembrie, care sunt luni de vârf.valcov

„Sunt doua masuri, reducerea TVA si la accize care, va spun in premiera, nu vor astepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie si decembrie, luni care sunt de regula de consum. Nu vrem ca populatia sa-si amane consumul pentru a astepta reducerea taxelor din ianuarie (…) Sper ca pana la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie, codurile sa fie adoptate de Parlament si sa nu fie modificate fundamental”, a declarat Darius Valcov, citat de Mediafax.

El a aratat ca desi Romania este parte a Uniunii Europene si membra NATO, se gaseste intr-un mediu competitional acerb, iar o fiscalitate pro investitionala ar putea sa reprezinte un atuu important.

„Marile companii aleg sistemul fical care le avantajeaza cel mai mult (…) Credem ca acest al treilea atuu, al fiscalității, va putea repune România, nu imediat, dar în următorii 2-3 ani de la aplicare, și nu este vorba doar codurile fiscale, s-o repozitioneze, astfel încât să știm în ce direcție mergem”, a spus Vâlcov.

Oficialul MFP a detaliat cum s-a ajuns la propunerile de relaxare fiscala, aratand ca simularile au plecat de la experienta anilor trecuti pentru a se calcula nivelul optim pentru TVA si accize, respectiv de la comportamentul de consum relativ la niveluri ma mari sau mai mici ale acestor taxe, precum si viteza de creare a locurilor de munca.

„Avem azi peste un milion de romani care lucreaza fara forme legale. Incercam sa-i aducem la lumina, pe de o parte ca sa fie platite contributiile, pentru ca agentii economici sa nu-i mai ascunda, poate ca au avut motive din cauza unor taxe foarte inalte, iar pe de alta parte pentru a-i proteja. Din pacate, mare parte dintre ei sunt tineri si nu realizeaza ca peste 20-30 de ani se asteapta sa ia o pensie si statul nu va putea sa le-o dea”, a adaugat Valcov.

- Publicitate -