În anul 2014, inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală au verificat activitatea a 24.160 contribuabili şi au identificat şi evaluat prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de 778,78 milioane euro (3,5 mld. lei), pentru care au întocmit 714 sesizări ale organelor de urmărire penală şi au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare totală de peste 557,44 milioane euro (2,5 mld. lei), potrivit comunicatului de presă publicat recent de DGAF.ANAF-DGANTIFRAUDA-FISCALA

În aceeaşi perioadă, inspectorii antifraudă din cadrul DGAF – Direcţia de combatere a fraudelor, care sunt detaşaţi la unităţile de Parchet, au întocmit 2.339 rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică, prin care au constatat prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de peste 1,34 miliarde euro (6 mld. lei), au efectuat 785 investigații economico-financiare în vederea indisponibilizării de bunuri şi au încheiat 1.521 procese verbale de verificări fiscale.

De asemenea, în anul 2014, inspectorii DGAF au constatat 19.429 contravenții pentru care au dispus sancționarea cu amenzi în valoare totală de 20,97 milioane euro (93.319.350 lei) şi au confiscat bunuri, numerar şi venituri în valoare totală de 62,88 milioane euro (279.835.918 lei). Suplimentar, inspectorii antifraudă au dispus măsura suspendării activităţii comerciale a 1.628 contribuabili, dintre care 1.535 au încălcat obligaţiile legale privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.

Direcţia generală antifraudă fiscală – DGAF – a fost înfinţată în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în data de 26 iunie 2013, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului
nr. 74/2013, aprobată prin Legea nr. 144/2014. Obiectivul prioritar al DGAF este combaterea fermă a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale.

Activitatea de investigare a fraudelor şi destructurare a lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului este importantă atât din punct de vedere financiar, cât şi social, consolidând încrederea în siguranţa şi integritatea sistemului fiscal.

- publicitate -

DGAF este coordonată de un vicepreşedinte ANAF, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului.

În cadrul DGAF funcționează Direcția de combatere a fraudelor, iar inspectorii acestei structuri sunt detașați în unitățile de Parchet și acordă suport tehnic de specialitate procurorilor în instrumentarea infracțiunilor economico-financiare. DGAF a fost operaţionalizată în luna decembrie 2013, după finalizarea primei etape de recrutare, când au fost angajaţi 856 de inspectori antifraudă fiscală.

La nivel național, DGAF își desfășoară activitatea prin structura centrală şi cele 8 structuri regionale, respectiv București, Suceava, Constanța, Alexandria, Târgu Jiu, Deva, Oradea și
Sibiu.

Potrivit Raportului DGAF privind primul an de activitate. , efectivul DGAF este de 1.579 inspectori antifraudă fiscală, din care 104 funcții de conducere și 1.475 funcții de execuție.

Ponderea pe domenii de activitate economică a rezultatelor controalelor antifraudă (suma cumulată a prejudiciilor, amenzilor şi confiscărilor):
antifrauda_ro_brosura

Raportul DGAF mai menționează că 65% din valoarea totală a prejudiciilor stabilite de DGAF reprezintă TVA.