Ionuț Sas, PwC: IMM-urile – probleme românești, exemple de soluții europene

96

Ionuţ SAS, Director PwC România | Andrei BIRMAN, Tax Manager PwC România

În cadrul articolului publicat pe cursdeguvernare.ro, consultanții PwC realizează o analiză comparativă între politicile fiscale existente în câteva ţări eurepene şi cele existente în România.

Întreprinderile mici şi mijlocii (definite drept companiile care au între 10 şi 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 50 de milioane de Euro) şi micro-întreprinderile (având, de regulă, până la 10 angajaţi) sunt un factor esențial în economia unei ţări, reprezentând o sursă de abilitați antreprenoriale, de inovare şi creare de locuri de muncă, cu un rol important în antrenarea competitivităţii şi creşterii economice.

IMM-urile se confruntă însă în mod constant cu probleme de finanţare şi de acces la capital, iar, pentru a depăşi aceste obstacole , au fost concepute şi dezvoltate o serie de facilităţi fiscale la nivelul mai multor state europene.

Concluzia analizei este că România nu este anacronică faţă de măsurile luate de alte state pentru stimularea activităţii IMM-urilor, dar nici inovativă sau că a devansat alte state în acest domeniu: au fost adoptate doar măsuri „standard” ce au în vedere o deductibilitate suplimentară sau o cotă de impozitare mai redusă pentru micro-întreprinderi.

Pentru a dinamiza dezvoltarea IMM-urilor, specialiștii PwC consideră oportune următoarele măsuri:

– dezvoltarea educaţiei antreprenoriale în rândul tinerilor prin includerea în programa şcolară şi universitară a unor cursuri menite să prezinte spiritul antreprenorial şi să promoveze poveşti de succes ale antreprenorilor români.

– conceperea unui structuri de sprijin pentru IMM-uri, cum ar fi parcurile industriale şi incubatoarele de afaceri pentru IMM-uri, poate spori şansele de dezvoltare pentru acest tip de afacere prin facilităţi legate de infrastructură fizică şi asistenţă juridică şi fiscală.

- Publicitate -