Ionuț Sas, PwC: IMM-urile – probleme românești, exemple de soluții europene

79

Ionuţ SAS, Director PwC România | Andrei BIRMAN, Tax Manager PwC România

În cadrul articolului publicat pe cursdeguvernare.ro, consultanții PwC realizează o analiză comparativă între politicile fiscale existente în câteva ţări eurepene şi cele existente în România.

- Publicitate -

Întreprinderile mici şi mijlocii (definite drept companiile care au între 10 şi 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 50 de milioane de Euro) şi micro-întreprinderile (având, de regulă, până la 10 angajaţi) sunt un factor esențial în economia unei ţări, reprezentând o sursă de abilitați antreprenoriale, de inovare şi creare de locuri de muncă, cu un rol important în antrenarea competitivităţii şi creşterii economice.

IMM-urile se confruntă însă în mod constant cu probleme de finanţare şi de acces la capital, iar, pentru a depăşi aceste obstacole , au fost concepute şi dezvoltate o serie de facilităţi fiscale la nivelul mai multor state europene.

Concluzia analizei este că România nu este anacronică faţă de măsurile luate de alte state pentru stimularea activităţii IMM-urilor, dar nici inovativă sau că a devansat alte state în acest domeniu: au fost adoptate doar măsuri „standard” ce au în vedere o deductibilitate suplimentară sau o cotă de impozitare mai redusă pentru micro-întreprinderi.

Pentru a dinamiza dezvoltarea IMM-urilor, specialiștii PwC consideră oportune următoarele măsuri:

– dezvoltarea educaţiei antreprenoriale în rândul tinerilor prin includerea în programa şcolară şi universitară a unor cursuri menite să prezinte spiritul antreprenorial şi să promoveze poveşti de succes ale antreprenorilor români.

– conceperea unui structuri de sprijin pentru IMM-uri, cum ar fi parcurile industriale şi incubatoarele de afaceri pentru IMM-uri, poate spori şansele de dezvoltare pentru acest tip de afacere prin facilităţi legate de infrastructură fizică şi asistenţă juridică şi fiscală.

- Publicitate -