Sari la conținut

Regula TVA la încasare în cazul persoanelor afiliate

Autor: Monica PREDESCU

Cand aplicam „regula”  TVA-ului la incasare avem tendita sa uitam ca aceasta este diferita intre persoanele afiliate.

Conform Art. 7, alin. 1 , pct. 21 din Codul Fiscal: 

Persoane afiliate! O persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre cazuri :

1. O persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;

2. O persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persona fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;

3. O persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

a) Prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25 % din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
b) A doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25 % din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
c) O persoana juridica terta detine , in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea, cat si la cea de-a doua.

Conform  Art . 134, alin. 6, punctul 2 din Codul Fiscal:

Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

– Livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin.1 pct.21.

Exemplu:

Societatea ( A ) care a optat pentru TVA la incasare emite facturi catre societatea ( B ) o persoana afiliata. Societatea A nu va aplica TVA la incasare , va colecta TVA cand va emite facturi si aceasta va deveni exigibila.

Socitatea ( B ) :

  1. Daca aplica TVA la incasare, va putea deduce TVA cand va plati (atunci acesta va fi exigibila)
  2. Daca nu aplica TVA, va putea deduce cand va primi factura (atunci va deveni exigibila).

Monica PREDESCU – coordoneaza echipa EXCELCONT SRL. Este auditor si expert contabil, membru al CAFR, respectiv CECCAR.

 

EXCELCONT este o societate de servicii profesionale cu o vasta experienta in domeniul financiar-contabil incepand cu anul 1992.

Este membra CECCAR din anul 2000, CAFR din anul 2003 si CCFR din anul 2008. Din anul 2014, EXCELCONT este autorizata pentru efectuarea auditurilor pe fonduri europene. SC EXCELCONT SRL – www.excelcont.ro are sucursale in BUCURESTI si TIMISOARA.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Exit mobile version