CE: Schimb automat de informații între statele membre privind deciziile fiscale

107

Comisia Europeana propune schimbul automat de informatii intre statele membre privind deciziile fiscale, cu scopul de a combate evaziunea fiscala in randul firmelor europene si de a evita dubla impunere.European flags are seen outside the European Commission headquarters in Brussels

Măsurile sunt prevăzute intr-un pachet de masuri privind transparenta fiscala, publicat miercuri, 18 martie 2015.

Evaziunea fiscală în rândul întreprinderilor privează bugetele publice ale statelor membre ale UE de miliarde de euro în fiecare an, se precizează în comunicatul CE. De asemenea, ea subminează repartizarea echitabilă a sarcinii între contribuabili și concurența loială între întreprinderi. Întreprinderile profită de complexitatea normelor fiscale și de lipsa de cooperare între statele membre pentru a-și transfera profiturile și a-și reduce impozitele. Prin urmare, consolidarea transparenței și a cooperării este esențială pentru a combate planificarea fiscală agresivă și practicile fiscale abuzive.

Pachetul privind transparența fiscală propus  are rolul de a garanta faptul că statele membre dețin informațiile de care au nevoie pentru a-și proteja bazele de impozitare și pentru a lupta în mod eficace împotriva întreprinderilor care încearcă să evite să-și plătească partea lor de impozit.

Alte inițiative în materie de transparență fiscală
Pachetul de măsuri propus astăzi cuprinde, de asemenea, o comunicare care prezintă o serie de alte inițiative menite să ducă la progrese în ceea ce privește agenda privind transparența fiscală în UE. Acestea sunt:
Evaluarea posibilei introduceri de noi cerințe privind transparența pentru companiile multinaționale
Revizuirea Codului de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor
Cuantificarea amplorii fraudei și evaziunii fiscale
Abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii

Referințe anexate:
Comunicat de presa CE
Propunerea Comisie Europene
Sectiunea de intrebari si raspunsuri
Comunicat de presa OECD

- Publicitate -