gelu-diaconuGelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro ca la nivelul Guvernului se discuta un proiect de modificare a legislatiei care sa interzica sanctionarea (amenda sau inchidere) comerciantilor la care s-au gasit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei. Diaconu a vorbit si despre demararea unui control la firma sotiei sale, dupa o sesizare a unui jurnalist, dar si despre recuperarea prejudiciilor decise de instante.

Repoter: Patronatele din turism au iesit marti in presa declarand ceea ce apoi premierul a confirmat, ca s-au initiat o serie de discutii cu conducerea ANAF pentru a se schimba legislatia privitoare la procedurile care permit suspendarea activitatii unei firme. Care ar putea fi modificarile, cand ar urma sa intre in practica si in ce stadiu sunt discutiile cu mediul de afaceri?

Gelu Stefan Diaconu: As incepe prin a spune ca Antifrauda se ocupa cu marea evaziune. Rezultatele sunt dincolo de orice indoiala si le-am facut publice. Dar nu vom neglija niciodata mica evaziune, care insumata va asigur ca e cel putin la fel de mare cu inventarierea intregii cazuistici de mare evaziune depistata.

Pe masurile luate in ultimele luni, avem rezultate cuantificate pana la nivelul de 50 de bani. Sumele declarate voluntar au crescut in medie cu 20%. Stiti ce inseamna aceasta crestere cu 20%? Este exact miliardul acela de care era nevoie pentru masurile de relaxare fiscala anuntate de premier. Mai e o rezerva de crestere a declaratului de 30-40%, nivel pe care il vom obtine in maximum doi ani. Nu trebuie trecuta in derizoriu aceasta mica evaziune. Toata cultura spagii e alimentata de aceasta mica evaziune. Daca obturezi acest canal, veti vedea ca lucrurile se curata pana catre varf.

Ordonanta 28 /99 este ok, este buna, dar este si perfectibila. Impactul asupra societatii care traieste intr-o cultura a evaziunii de zeci de ani a fost disproportionat negativ, alimentata si de media. Au fost cazuri inventate cap-coada: confiscarea urzicilor, inchiderea cofetariei pentru 1,5 lei, un biet xerox despre care stie toata lumea cum functiona au dus la …

- publicitate -

Repoter: Chiar asa, ce v-a casunat pe acel xerox?
 Gelu Stefan Diaconu:Vom ajunge si la periferie, dar am inceput curatenia de la centru. Nu se poate ca intr-o capitala europeana sa colcaie de evaziune chiar centrul. Sunt organizatii profesionale care ameninta ca isi vor inchide restaurantele de  1 Mai. Este descalificant!  Lucru care nu ma impresioneaza deloc. Orice unitate care nu fiscalizeaza si inchide permite altei unitati care fiscalizeaza sa isi mareasca deverul.

Rep: Revenind la solicitarile hotelierilor….
GSD: Joi, in sedinta de Guvern vom citi in prima lectura acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferentelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea ca poate exista un maruntis lasat neintentionat. Sau pot fi greseli umane – ai emis 400 de bonuri intr-o zi, dar  ai uitat de un bon si vine taman atunci Antifrauda peste tine. Sub acest prag nu vor fi sanctiuni.

Peste acest prag, pe langa amenda contraventionala intre 10.000-15.000 de lei, masura suspendarii se va lua doar daca nu accepta plata a de zece ori suma nefiscalizata, dar nu mai putin de 10.000 de lei. Pentru ca putem merge intr-un club cu dever mare caruia sa ii gasim 310 lei diferenta, iar el sa plateasca doar 3100 de lei, adica o picatura din ceea ce incaseaza ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali si sa intram in zona fiscalizarii bacsisurilor

Rep: Cum va fi fiscalizat bacsisul?
Gelu Stefan Diaconu: Nu inventam noi roata…Suma va fi inclusa pe bonul fiscal, fiscalizata separat pe casa de marcat, iar aceasta suma va fi impozitata doar cu impozitul pe venit, nu va constitui si o baza de calcul al contributiilor. Si speram sa scoatem la vedere toate aceste sume.. In 2014, ANAF a identificat venituri suplimentare de 4 miliarde euro cu inspectia fiscala si un miliard de euro  de la  Antifrauda. De foarte multe ori lucrurile mai putin importante capata in spatiul public mai multa releventa decat cele cu adevarat importanta.

Interviu integral pe Hotnews.ro