În minivacanță de 1 mai, inspectorii antifraudă au efectuat verificări la agenţii economici de pe litoral, astfel de controale având loc la Mamaia şi Vama Veche, unde ei au fost primiţi cu huiduieli de către unii dintre turişti.

antifrauda-anaf-coloana-1maiActiunea de control a fost „desconspirată” pe 30 aprilie, de un utilizator Facebook care a postat o fotografie care arata o coloana de masini ale ANAF, directia Antifrauda, mergând în coloană spre litoral (potrivit Hotnews.ro). Ulterior, reprezentanţii ANAF Antifraudă au precizat că maşinile se deplasau pe A3 – Bucureşti-Borş, nu pe A2 – Autostrada Soarelui. ANAF a precizat că este vorba despre o misiune a Direcţiei Antifraudă, fără să ofere alte detalii legate de destinaţia vizată (potrivit Adevărul).

Pe 1 mai, după ora 12, mai multe maşini de la Antifraudă au descins în Vama Veche, în control la proprietarii de terase şi restaurante.

Apariţia acestora a produs reacţii printre vamaioţi, care i-au întâmpinat pe ofiţerii de la Antifraudă cu huiduieli şi cu scandări de galerie: „Vine controlul / Să-şi ia omorul”, fiind pentru câteva secunde urarea de bun venit adresată inspectorilor de către turişti.

Aproximativ 200 de inspectori antifraudă din toată ţara au fost detaşaţi în acest weekend la malul Mării Negre ca să îi controleze pe proprietarii de hoteluri, restaurante şi terase din toate staţiunile de pe litoral, de la Năvodari la Vama Veche, în ciuda apelului adresat Guvernului de către hotelierii şi agenţii de turism de a nu se desfăşura controale până pe 4 mai, pe litoral, ca să nu sperie turiştii.

Echipele de control au verificat timp de câteva ore terasele şi restaurantele din Vama Veche, după care controlul s-a mutat în Mamaia.

Patron restaurant: „Intr-un fel e ok, n-am nimic impotriva. Insa cred ca lucrurile astea cred ca se pot rezolva altfel. Nu cand sunt de fata sute de oameni. Deci asta e un stres, nimeni nu intelege nimic. Deci noi am refuzat, am interzis sa mai primim bacsis. 18.000 de roni am dat numai pentru casele de marcat.

Patron local: „Noi nu traim intr-o tara in care oamenii sa fie speriati. Trebuie sa fie ajutati sa se dezvolte. Acest lucru nu se face venind cu 6 masini ca la parada. Nu se poate face asa!

Zeci de autoturisme ale ANAF au mers cu girofarurile pornite prin staţiune, oprindu-se la diverse localuri pentru ca inspectorii să vadă dacă există nereguli. De asemenea, au fost controlate şi cluburile din staţiune, inspectorii antifraudă dorind să verifice evidenţa contabilă, iar această acţiune a continuat până spre dimineaţă.

ANAF a reacționat pe Facebook prin Serviciul de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media care a postat următorul mesaj și foto:

Efectul controalelor Directiei Antifrauda: localurile de pe litoral fiscalizeaza incasari zilnice de sute de mii de lei.

Un club din Mamaia a inregistrat vanzari fiscalizate, in numerar, de peste 221.000 de lei intr-o singura seara.

La inceputul saptamanii viitoare va vom prezenta rezultatele verificarilor desfasurate la nivel national in timpul minivacantei de 1 mai.

anaf-1mai-bonuri-fiscale

 

- Publicitate -