MFP se inspiră din practica IRS – Fiscul american

132

Ministerul Finanțelor Publice analizează legislația din alte state pentru a identifica alte criterii care sa ajute la clarificarea separarii activitatilor independente de dependente.

Dan-Manolescu2„Dorim sa adaugam si alte criterii care sa ajute la clarificarea separarii activitatilor independente de dependente. Noi vom veni saptamana viitoare cu exemple din practica altor state, pentru ca aceasta distinctie intre activitatea dependenta/independenta nu este specifica doar Romaniei, ci fiecare tara are criterii proprii de separare. Am introdus deja un set de cinci criterii din care trebuie indeplinite minim trei pentru a declara o activitate independenta, iar acum va propunem sa discutam si alte criterii inspirate din ceea ce alte state au dezvoltat in aceasta directie”, a spus joi secretarul de stat Dan Manolescu, in cadrul sedintei Comisiei de Buget Finante unde se discuta amendamentele la Codul Fiscal.

Noile criterii propuse vor fi insipirate din practica IRS- Fiscul american, a detaliat secretarului de stat MFP pentru Hotnews.

„Americanii vad totul din punct de vedere al contribuabilului. Au niste formulare pe care le completezi iar ei iti spun daca esti dependent sau independent. Daca ai neclaritati, ai la dispozitie un sistem in care IRS te ajuta sa intelegi cum e cu dependenta si respectiv independenta, pentru ca o anumita activitate poate fi in acelasi timp dependenta sau independenta, in functie de persoana care o practica. Daca un instalator vine acasa si iti schimba o teava, dupa care pleaca, e independent. Dar daca vine instalatorul si tu ii ceri sa iti schimbe o teava cu o alta pe care tu i-o indici in mod expres, si mai pui si alte asemenea conditii tu practi te transformi intr-un fel de angajator al lui iar el poate ajunge intr-o relatie de dependenta cu tine. Repet, vrem sa propunem cateva criterii in genul celor ale IRS-ului pentru ca totul sa fie cat mai limpede pentru cat mai multi contribuabili”, a explicat Manolescu.

Formularul IRS indicat de Manolescu ar fi Form SS-8, Determination of Worker Status for Purposes of Federal Employment Taxes and Income Tax Withholding –  Formularul si explicațiile.

Prin completarea Formularului SS-8, societățile și lucrătorii din SUA solicită o determinare a statutului de lucrător în temeiul normelor de drept comun privind impozitele federale pe muncă și reținerea impozitului pe venit. În general, în conformitate cu normele dreptului comun din SUA un lucrător este salariat dacă firma are dreptul de a controla ceea ce se va face și cum se va face.
Cu alte cuvinte, prin formularul SS-8 prin care se solicită determinarea „tipul de lucrător [worker status]” înseamnă faptul că persoana fizică sau firma solicită IRS să stabilească dacă serviciile care sunt oferite firmei de către persoana fizică sunt cele ale unui angajat sau ale unui contractant independent.

Potrivit unui amendament adoptat joi, „activitate dependentă se clasifica fiind orice activitate desfăşurată de o persoană fizică in scopul obtinerii de venituri, indiferent de forma contractuala in baza careia se desfasoara si care nu indeplineste conditiile pentru a fi considerata activitate independenta.” Discutiile in Comisia de Buget din Camera Deputatilor se vor relua saptamana viitoare.

In prezent, Codul Fiscal prevede că orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

 

- Publicitate -

1 COMENTARIU

 1. Ceea ce este chiar interesant este ca desi suntem o tara care am dorit din rasputeri sa intram in Europa…ne intereseaza foarte tare de Statele Unite ale Americii.
  Sigur ca avem sistemul fiscal european la degetul mic.
  Dl. Manolescu (unul dintre manelistii care canta prin Ministerul de Finante pe bani foarte multi – asa sunt celebriatile canta pe bani multi) doreste probabil sa mearga la un schimb de experienta prin SUA.
  Nu stiu daca mai este vreun functionar public de rang inalt care nu a vizitat TOATE tarile vestice in schimb de experienta. Probabil ca doar personalul auxiliar (portarii si femeile de serviciu) nu a fost plecat in schimb de experienta in rest cred ca in CV-urile tuturor gasim cate o delegatie – de regula (sintagma preferata a celor din finante) – eminamente in tari vestice.
  Si surpriza, manelistii se duc si se intorc si apeleaza la sfaturile marilor firme de contabilitate de renume international ca sa le mai dea cate o idee pe care sa o puna in practica.
  Avem o tara de manelisti grobieni.