MFP: Obligațiuni de stat pentru persoane fizice | Programul FIDELIS

597

FIDELISMinisterul Finanțelor Publice a publicat prospectul emisiunii de titluri de stat, în cadrul programului FIDELIS – primele obligațiuni pentru persoane fizice, emise prin Bursa de Valori București.

Detalii importante despre prima emisiune de titluri de stat destinată exclusiv persoanelor fizice > Anuntul de emisiune

CITITI PROSPECTUL DE EMISIUNE INAINTE DE A SUBSCRIE!

Prospectul emisiunii este disponibil pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice la următorul link > Prospect de emisiune

Titlurile de stat din cadrul programului FIDELIS vor putea fi cumpărate în perioada 8 – 19 iunie 2015, prin instituțiile de credit BCR, BRD și Raiffeisen Bank sau prin orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București, care a semnat Angajamentul privind prevederile prospectului de emisiune.

Valoarea nominală a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei. La data solicitării prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobânzii la care doresc să cumpere titluri de stat, care trebuie să fie cuprins în intervalul 1,75% – 2,15% pe an. Dobânda plătită investitorilor va fi fixă, nivelul acesteia urmând a fi stabilit și comunicat de către MFP la momentul alocării emisiunii, în data de 22 iunie 2015.

Titlurile sunt emise pe o perioadă de doi ani, emisiunea fiind scadentă la data de 25 iunie 2017.

Etape – Flux subscriere ofertă titluri de stat FIDELIS

Programul FIDELIS este un proiect pilot prin care statul roman doreste sa ofere populatiei un produs alternativ si sigur de economisire.

Riscul investitiei este scăzut, aceste instrumente financiare se bucura de garantia oferita de statul roman

Avantajele investitiei in titluri de stat

  • Dobanda precum si castigul de capital obtinute de investitorii persoane fizice din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de statul roman prin MFP sunt venituri neimpozabile
  • Maximul intervalului de dobanda la care poate subscrie populatia va fi mai mare fata de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeasi maturitate ( 2 ani)
  • Listarea la BVB va permite vanzarea titlurilor de stat, in orice moment, la un pret care se formeaza in mod transparent
  • Vanzarea titlurilor de stat prin intermediul BVB va permite conservarea dobanzii acumulate pana in momentul tranzactiei spre deosebire de alte investitii la care dobanda se pierde in cazul in care respectiva investitie nu este pastrata pana la maturitate sau pe un anumit termen predefinit
  • Nu vor exista comisioane percepute in procesul de subscriere a titlurilor de stat de catre populatie, indiferent de modalitatea aleasa de catre cumparator (cu numerar, direct la ghiseul bancar sau prin ordin de plata/transfer bancar), in cazul in care se utilizeaza una din cele trei banci din sindicatul de intermediere.

Dezavantajele investitiei in titluri de stat

  • In cazul vanzarii inainte de scadenta, pretul poate fi mai mic decat valoarea nominala, in functie de conditiile de piata din momentul vanzarii.

Titlurile de stat pot fi pastrate pana la scadenta, iunie 2017

-In acest caz, anual, la datele cuponului 27 iunie 2016 si 26. iunie 2017 veti incasa dobanda aferenta detinerii de titluri

-La ultima data de plata a cuponului, 26 iunie 2017, odata cu dobanda, veti incasa si principalul calculat ca numarul de obligatiuni detinute inmultit cu 1.000 lei.

-In cazul in care aveti  un contract de servicii de intermediere financiara incheiat cu una dintre bancile intermediare sau cu o societate de servicii investitii financiare* si titlurile de stat sunt pastrate in contul deschis conform contractului, veti primi sumele de bani descrise mai sus in acest cont.

-In caz contrar, detinerea de titluri va fi evidentiata in numele investitorului in evidentele Depozitarului Central, iar sumele de plata (dobanda si principal) vor fi incasate fie de la ghiseele bancare ale Agentului de Plata, fie transferat in contul bancar al investitorului, la cererea acestuia.

Titlurile de stat pot fi vandute in orice moment inainte de scadenta, in zilele lucratoare

-In cazul in care nu are deja un cont de brokeraj, investitorul trebuie sa isi deschida unul prin incheierea unui contract de intermediere financiara cu un intermediar autorizat : fie una dintre bancile intermediare (BCR, BRD sau Raiffeisen) fie o societate de servicii de investitii financiare * care are dreptul sa tranzactioneze la BVB

-In cazul in care doreste vanzarea titlurilor de stat achizitionate in oferta sau cumpararea unor titluri noi dupa inchiderea ofertei si listarea titlurilor la BVB,  investitorul poate consulta cotatiile pe site-ul www.bvb.ro, dar trebuie sa ia legatura cu intermediarul sau pentru a plasa ordinul de vanzare sau cumparare

-Comisionul perceput de bancile intermediare pentru vanzarea sau cumpararea acestor titluri de stat nu va depasi 0.1% din valoarea vanzarii / cumpararii in timp ce societatile de investitii financiare vor aplica propria politica de comisionare.

Linkuri privind programul FILEDIS

Rețeaua de distribuție:

- Publicitate -

1 COMENTARIU