Codul fiscal 2015: Berea la halbă, TVA 9%

2410

bere_la_halba_TVAPotrivit Legii 187/2015, cota reduse de TVA de 9% se va aplica la berea „la halbă”, mai exact la berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 – bere prezentată în recipiente cu un conținut mai mare de 10 litri.

Reducerea TVA la berea la halbă va fi aplicabilă din 6 august 2015.

- Publicitate -

Amendamentul a fost introdus în Camera Deputaţilor de către deputatul Adrian-Miroslav MERKA (reprezentant al minoritatii slovace si cehe). Raţiunea unei asemenea măsurii este, potrivit iniţiatorului, sprijinirea turismului, având în vedere că berea se consumă vara, se consumă în centrul oraşelor sau în staţiuni, dar şi că ieftinirea ei va majora consumul, ceea ce va crea mai multe locuri de muncă. Mai mult, industria locală ar urma să fie încurajată întrucât berea la draft are un termen de valabilitate redus, prin urmare se produce pe plan local.

“Este un test. Dacă majorarea consumului de bere ca urmare a reducerii TVA va aduce mai multe încasări la buget, atunci putem lua în calcul din toamnă reducerea TVA şi la băuturile alcoolice, cum se întâlplă în alte ţări cu tradiţie în turism. În Grecia TVA-ul la mâncarea din restaurante este zero, iar la băuturile alcoolice este 9%”, spune Adrian Merke, deputat al minorităţii slovace.

De asemenea, prin Legea 187/2015 a fost introdusă noțiunea de „mică fabrică de bere independentă”, din punct de vedere al accizelor.

 

TEXT ANTERIOR: (3) Prin mici producători de bere independenţi se înţelege toţi operatorii economici mici producători care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt operatori economici producători de bere care, din punct de vedere juridic şi economic, sunt independenţi faţă de orice alt operator economic producător de bere; utilizează instalaţii fizice distincte de cele ale altor fabrici de bere; folosesc spaţii de producţie diferite de cele ale oricărui alt operator economic producător de bere şi nu funcţionează sub licenţa de produs a altui operator economic producător de bere.

 

TEXT NOU: (3) Prin mică fabrică de bere independentă se înţelege o fabrică de bere independentă din punct de vedere legal şi economic de orice altă fabrică de bere şi care foloseşte clădiri separate din punct de vedere fizic de orice altă fabrică de bere şi care nu lucrează sub licenţă. Atunci când două sau mai multe mici fabrici de bere cooperează, iar producţia lor anuală totală nu depăşeşte 200.000 hl, aceste fabrici de bere sunt considerate o mică fabrică de bere independentă separată.

 

Sursa foto: Halba bere via shutterstock.com

- Publicitate -