Legea privind noul Cod fiscal este în promulgare la Președinte, conform procedurii legislative. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege în data de 25 iunie 2015. Preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga sau pentru a o trimite înapoi la Parlament pentru reexaminare. Klaus Iohannis a declarat despre noul Cod Fiscal: Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele prin simpla reducere a unor impozite

iohannisPreşedintele Klaus Iohannis a declarat la evenimentul organizat de BNR:

„Istoria recentă arată că nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătăţi de măsură, mai ales când acestea atentează la aspiraţiile noastre de libertate şi prosperitate pe termen lung. Aş putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică”.

„Economia pare construită, în continuare, în jurul bugetului de stat, ceea ce explică de ce românii aşteaptă ca multe lucruri să vină, în continuare, de la stat sau prin intermediul statului. Este nevoie ca întreprinderile de stat să îşi corecteze dezechilibrele, care trădează indisciplină financiară şi management defectuos. Încă nu este târziu, în acest sens, să înţelegem necesitatea regândirii rolului statului, prin întărirea prezenţei sale instituţionale şi restrângerea prezenţei sale economice. Altfel nu vom putea spera la europenizarea României, la dezvoltarea unei clase de mijloc puternice, care este indicatorul autentic al dezvoltării economice”.

Presedintele a avertizat ca, „in prag de an electoral”, trebuie inteleasa „distanta dintre tentatia politica si realitatea economica”, iar contextul actual si criza greaca impun „abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice si echilibrele economice”.

- publicitate -

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că ar fi o eroare să ignori lecţiile crizei economice internaționale şi să cedezi tentaţiei de a alege măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung.

„Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudenţă şi măsură în deciziile viitoare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să împiedice potenţialul de creştere a economiei româneşti. Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale şi experienţele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung”, a declarat miercuri guvernatorul BNR.

Președintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a transmis joi o scrisoare deschisa adresata celor doi co-presedinti PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga si presedintelui UDMR Kelemen Hunor, in care ii „indeamna” sa ceara impreuna presedintelui Klaus Iohannis promulgarea rapidă a Codurilor fiscale.

„Va indemn sa cerem, impreuna, promulgarea rapida a Codurilor fiscale, cele la care am lucrat impreuna in ultimul an, cu scopul de a ajuta la cresterea economica si la reducerea fiscalitatii in Romania!” potrivit scrisorii publicate de Hotnews.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a răspuns la scrisoarea PSD: „Doamna Presedinte interimar al PSD, Rovana Plumb, ne scrie scrisori. Sunt mandatat de conducerea PNL sa comunic faptul ca asteptam in loc de epistole patetice un Plan de Masuri concrete pentru aplicarea cu succes a Codului Fiscal, fara dezechilibrarea bugetului” a declarat prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu.

„PSD sa ia o pauza de la „luptele de cocosi” din partid si sa comunice ce are de gand sa faca pentru:
1) imbunatatirea radicala a colectarii veniturilor,
2) combaterea evaziunii fiscale mari,
3) reluarea investitiilor publice oprite,
4) atragerea de investitii private in economie,
5) reforma companiilor de stat falimentate de guvernul Ponta.”
Noi le spunem si ce sa faca, macar sa spuna dansii, care au la dispozitie aparatul de stat, cum vor sa faca si sa se apuce macar in ceasul al 12-le-a al guvernarii lor de lucruri bine facute” afirma PNL.

2 COMENTARII

  1. ce ar fi sa nu va mai luptati atata intre partide pe seama noastra , a tuturor; ni se spune ca fara un nou cod fiscal , noua lege de salarizare pentru bugetari nu se poate aplica. Nu se poate ? Pai cum? Pentru parlamentari se poate da o OUG pentru majorari salariale ? Si apoi cum sa nu se aprobe un nou cod fiscal de catre Presedinte? Ca doar nu o sa ramana tara asta fara cod fiscal !