PROGRAM ANAF: Controlul persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal

292

ANAF a finalizat o primă etapă a procesul de selectie a persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal și a demarat verificarea primelor 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, dintr-un eșantion de 7.879, respectiv:
– Patroni bogați de firme sărace
– Persoane cu venituri din activități ilegale
– Persoane cu venituri volatile (care activează în showbiz)
– Alte persoane care nu intră în niciuna din categoriile de mai sus dar care prezintă risc fiscal ridicat.

Pentru cele 313 cazuri au fost alocați 60 de inspectori care vor efectua verificarea fiscală prealabilă documentară. 

- Publicitate -

Scopul acestei etape îl constituie determinarea situaţiei fiscale personale a celor selectaţi după etapa preliminară şi se finalizează cu decizia de a continua sau nu cu o verificare fiscală propriu-zisă. Verificarea fiscală prealabilă documentară se desfăşoară fără notificarea persoanei fizice. Stabilirea situaţiei fiscale personale a persoanei selectate se va baza pe informaţii, documente şi a alte mijloace de probă, care pot fi solicitate autorităţilor şi instituţiilor publice precum şi altor terţi. Situaţia fiscală personală este comparată cu veniturile declarate de persoana fizică sau de plătitorii de venit, procedându-se la examinarea şi evaluarea intrărilor şi iesirilor din patrimoniu a bunurilor mobile şi imobile, a intrărilor şi ieşirilor de bani sau alte valori, precum şi a altor elemente ce vizează nivelul şi categoriile de cheltuieli personale ale persoanei fizice verificate. Rezultatele verificărilor din această etapă sunt consemnate într-un raport de verificare fiscală prealabilă documentară, în urma analizei căruia organul fiscal decide continuarea sau încetarea procedurii de verificare.

În eșantionul de risc PFRF (persoane fizice cu risc fiscal) intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate, potrivit comunicatului transmis recent de ANAF.

ANAF prezintă în INFOGRAFICUL de mai jos analiza de risc făcută de specialiștii ANAF și modul în care s-a făcut selecția eșantionului verificat :- pdf

Metodologia de verificare a situației fiscale personale este prezentată in comunicatul ANAF publicat pe anaf.ro.

„Dupã 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluția României și a românilor, a venit momentul sã schimbãm gelu-diaconuaceastã stare de fapt, mãcar în domeniul fiscalitãții. Știu foarte bine cã așteptãrile de la ANAF sunt foarte mari în aceastã perioadã și oamenii își doresc sã vadã lucrurile schimbate peste noapte. Din pãcate, mai avem încã nevoie de rãbdare, din cauza capacitãții administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astãzi, Antifrauda și Inspecția Fiscalã scot din piațã firmele fantomã și destructureazã lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, dupã doi ani de pregãtiri laborioase, sã apãsãm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitãți ale vieții publice, maneliși, cãmãtari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, sã facã dovada fiscalizãrii veniturilor cu care și-au construit averile.” – Gelu Ștefan Diaconu, președinte ANAF.

Cele mai multe verificări ale averilor deţinute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal se realizează la persoane fizice din Ilfov (34), Bucureşti (31), urmate de judeţele Suceava (14), Buzău (10) şi Tulcea (10).distributia-pe-judete-verificare-anaf

La polul opus se situează judeţele Vaslui, cu 2 persoane fizice verificate, şi Dâmboviţa, Arad, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud şi Covasna, cu câte trei persoane.

Fiscul a identificat câte 9 persoane de verificat în judeţele Brăila, Galaţi, Constanţa, Cluj, Bihor şi Braşov, câte 8 în Vrancea, Vâlcea, Timiş şi Hunedoara. În Bacău, Prahova şi Dolj vor fi verificate câte 7 persoane cu risc fiscal, iar în Olt, Gorj, Mehedinţi, Maramureş şi Mureş câte 6 persoane. Totodată, pentru Iaşi, Neamţ, Argeş, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi, Sibiu şi Harghita au fost selectate câte 5 persoane, iar pentru Botoşani, Giurgiu, Sălaj, Satu-Mare şi Alba ANAF a identificat câte 4 persoane ale căror averi vor fi verificate.

Programul denumit initial PFAM – Programul de conformare al persoanelor fizice cu averi mari a fost redenumit in PFRF – Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal. Potrivit informațiilor publicate de ANAF, programul de control vizează atât corectarea situaţiei fiscale a contribuabililor selectaţi pentru verificări şi, după caz, sancţionarea abaterilor constatate, cât şi încurajarea conformării fiscale generale a celorlalţi contribuabili, scop în care se va avea în vedere o publicitate adecvată a rezultatelor obţinute.

averi_pfizice

- Publicitate -