Actualul Cod fiscal prevede că sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit „instituţiile de învăţământ particular acreditate, precum şi cele autorizate, pentru veniturile utilizate, în anul curent sau în anii următori, (…)”.

Noul Cod fiscal prevede că la calculul rezultatului fiscal sunt considerate venituri neimpozabile, „pentru instituţiile de învăţământ particular superior acreditate, precum şi cele autorizate, veniturile obţinute şi utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale”.

Presa publică articole despre această situație: Profit.ro: Grădinițele și școlile private vor plăti impozit pe profit. Facultățile rămân scutite / Hotnews.ro: De ce gradinitele si scolile private platesc impozit pe profit, iar universitatile private nu?

Ministerul Finanțelor Publice reacționează într-un comunicat:
„Regimul de impozitare pentru entitățile din învățământul preuniversitar și pentru cele din învățământul universitar din Codul fiscal rescris, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, sunt identice cu cele din actualul Cod fiscal. În noul Cod fiscal este clarificată scutirea de la plata impozitelor pentru entitățile din învățământul universitar, de care aceste instituții beneficiază și în prezent. (…)
Ca urmare a promovării, prin prevederile Legii educației naționale, a “principiului non-profit”, entităților din învățământului preuniversitar, denumite de legea menționată, “unități de învățământ”, le sunt aplicabile prevederile Codul fiscal actual referitoare la organizațiile nonprofit (venituri neimpozabile reglementate expres, completate de un plafon neimpozabil din veniturile economice, la nivelul echivalentului în lei a sumei de 15.000 euro) sau cele generale, aplicabile celorlalți contribuabili plătitori de impozit pe profit.
Entitățile din învățământul superior, care sunt conform Legii educației naționale “instituții de învățământ superior”, sunt scutite de la plata impozitului pe profit, atât de actualul Cod fiscal, cât și de Codul fiscal care intră în vigoare la 1 ianuarie 2016.”

Ministrul Educației, … nu pare a fi echitabil
Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, declară pentru Hotnews că „noul Cod Fiscal … nu introduce nicio diferență în raport cu vechiul Cod Fiscal, acum aflat în vigoare. Și în vechiul Cod Fiscal universitățile private erau scutite de la plata impozitului, iar unitățile de învățământ preuniversitar nu erau scutite de impozit, ceea ce nu pare a fi echitabil”.

Ministrul susține că noul Cod Fiscal a adăugat cuvântul „superior” pentru a clarifica regimul fiscal de scutire, care se referea tot doar la universitati, întrucât gradinițele și scolile private plătesc impozit pe profit, dar care „diferă de la caz la caz, dacă sunt ONG-uri, SRL sau Fundații”. Sorin Cimpeanu a anunțat că „avem intenția de a solicita modificarea Codului Fiscal” .. „în sensul în care să nu se diferențieze la scutirea de la plata impozitului instituțiile de învățământ universitar de cele din preuniversitar, deci să beneficieze de scutire de impozit și gradinițele, școlile și liceele”.

Întrebări … fără răspuns

Cât de incompetent poți fi, minister și ministru, să nu observi că sistemul nu este echitabil? Cât de incompetent să fii să nu observi că de cel puțin 10 ani, sistemul nu este echitabil?

Codul fiscal, vechi și nou, a fost în consultare interinstituțională și avizat de toate ministerele, dar nimeni din Ministerul Educației, din Direcţia Generală Învățământ Preuniversitar, nu a observat că acest regim fiscal este discriminatoriu. Nu există o explicație rațională, de ce numai facultățile, și licee și grădinițele nu. Ori ambele, pentru ca au o anumită utilitate socială, ori niciuna.

Cine a decis că numai facultățile private trebuie scutite? Politicienii, profesori universitari !?!  Dezbaterile și scandaluri din presă despre „fabricile de diplome” sunt notorii.

De ce scutim de impozit activități private, activități care sunt înființate cu un scop economic evident, de a obține profit? De ce nu sunt scutite și spitalele private?

Câteva cifre …

Fundația/Asociația „LICEU PRIVAT CELEBRU DIN PIPERA” a obținut în 2013, venituri din activitățile fără scop patrimonial de 93.922.140 LEI și a efectuat Cheltuieli privind activitățile fără scop patrimonial de 82.972.700 LEI. Nu a desfășurat activitate economică.
CAEN privind activitatile fara scop patrimonial: Alte forme de invatamant n.c.a., Efectivul de personal privind activitatea fara scop patrimonial: 0 persoane.

Fundația/Asociația „FACULTATE PRIVATĂ DIN TIMPURI NOI” a obținut în 2014, venituri din activitatile fara scop patrimonial de 37.146.848 LEI și a efectuat Cheltuieli privind activitatile fara scop patrimonial de 32.517.221 LEI. Venituri din activitatile economice a realizat 9.838 LEI.
CAEN privind activitatile fara scop patrimonial: Invatamant superior universitar, Efectivul de personal privind activitatea fara scop patrimonial: 600 persoane.
CAEN privind activitatile economice sau financiare: Invatamant superior universitar, Efectivul de personal privind activitatile economice sau financiare: 0 persoane.

Cum e posibil să obții peste 20 mil. euro, fără niciun angajat? Câte contracte de PFA, drepturi de autor și consultanță au încheiat Fundația/Asociația „LICEU/FACULTATE PRIVATĂ”?

- Publicitate -