Miercuri, 14 octombrie 2015, Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță potrivit căruia contribuabilii care vor achita până la 31 martie 2016 obligațiile de plată principale datorate, restante la 30 septembrie 2015 și administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalităților de întârziere aferente acestora, dacă îndeplinesc o serie de condiții.

Contribuabilii care plătesc până la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale, vor putea beneficia, condiționat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligațiilor principale datorate până la finele lui septembrie 2015.

Facilitățile fiscale pot fi accesate de contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau entități fără personalitate juridică.

Un proiect de Ordonanță de urgență a fost publicat de MFP acum două săptămâni. Actul normativ aprobat de Guvern nu este încă în vigoare, urmează să fie aplicabil după publicarea în Monitorul Oficial.

Premierul … cei cinstiți și corecți vor beneficia

- publicitate -

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a declarat:
„Ieri (7 octombrie – n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscala, contribuabililor persoane fizice si juridice care au de platit dobanzi si penalitati de intarziere sa le putem sterge penalitatile daca isi vor plati pana in martie 2016 principalul si dobanzile. Mai mult, nu mai cerem garantii pentru aceasta esalonare. Practic, cu aceasta stergere, firma poate participa la licitatii. Este un imbold pe care vrem sa il dam pietei. De asemenea, pentru cei care depun declaratii rectificative pana in martie 2016, la fel, penalitatile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu incerc sa mai adaug ceva – pe langa penalitatile care se sterg si macar o parte din dobanzi, pana la limita costului pe care il am atunci cand eu ma imprumut din piata ca stat, sa poata fi sterse.”

„Propunerea noastră este să se aplice tuturor contribuabililor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Este un impuls pe care consider că trebuie să-l dăm economiei, coroborat cu ceea ce Codul fiscal aduce în 2016, pentru că de o parte ca stat primim mai multe venituri până în martie 2016 atunci când avem nevoie efectiv de bani, pe de altă parte, cei care au constângeri vis-a-vis de penalitățile pe care trebuie să le suporte față de stat pot să aibă un nou început în economie”, a mai precizat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

În debutul ședinței de Guvern, de miercuri, premierul a declarat că „cei cinstiți și corecți vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe și impozite de ani de zile nu vor plăti nici în continuare. Sper cu excepțiile de rigoare (…) ceilalți să meargă în faliment, pentru că cei care nu plătesc înseamnă că nu au dreptul să rămână pe piață”

AmCham România contestă impactul măsurii

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) contestă măsura Guvernului și solicită Guvernului măsurii de stimulare fiscală a contribuabililor care plătesc în termenele legale.

AmCham România apreciează că o măsură de anulare a penalitaților de întârziere, neînsoțită și de o măsură de stimulare fiscală a contribuabililor care plătesc la timp, nu va avea afectele necesare accelerării conformării voluntare.

Membrii AmCham Romania consideră că absența unei astfel de măsuri de stimulare fiscală încurajeaza perpetuarea distorsiunilor în comportamentul contribuabililor in ceea ce priveste plata la termen a obligatiilor fiscale ce le revin.