Inspectori fiscali sunt dați în judecată de persoanele pe care au fost controlate de aceștia. Sindicatul Național al Funcţionarilor Publici – SNFP – susţine că a crescut numărul acestor cazurilor şi solicită Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF să promoveze un act normativ care să estompeze fenomenul.

„Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), organizaţie sindicală naţională reprezentativă, trage un semnal de alarmă faţă de tendinţa tot mai accentuată a unor contribuabili (aflaţi în atenţia organelor fiscale), de a intenta procese funcţionarilor în calitate de persoane fizice, pentru presupuse culpe săvârşite de aceştia, în timpul acţiunilor de control derulate sub autoritatea Statului Român şi solicită Ministrului Finanţelor Publice şi Preşedintelui ANAF, în regim de urgenţă, promovarea unui act normativ care să estompeze acest fenomen, devenit în ultima perioadă, unul generalizat”, se arată într-un comunicat de presă al SNFP transmis agenţiei MEDIAFAX.

Sindicaliştii susţin că este de notorietate practica unor contribuabili de a acţiona în instanţă organele fiscale, încercând astfel „intimidarea, descurajarea şi demobilizarea acestora” sau împiedicarea continuării acţiunilor întreprinse, prin întârzierea întocmirii documentelor finale privind rezultatele inspecţiilor.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscala şi Ministerul Finanţelor Publice justifică neimplicarea în apărarea propriilor angajaţi invocând inexistenţa cadrului legal care să îi permită o intervenţie în cadrul procesului.

Inspectorii fiscali, în lipsa timpului şi a banilor necesari pentru pregătirea apărării, sunt obligaţi să îşi prezinte singuri pledoariile, în faţa unor instanţe care „sunt nespecializate în domeniul financiar-fiscal”, iar la sfarsitul procesului pot avea „mari surprize, total neplăcute”, au mai arătat sindicaliştii.

„În atare condiţii, inspectorul fiscal este cel care, după orele de program, trebuie să îşi conceapă apărarea, să îşi angajeze avocat care să îl reprezinte, întrucât pregătirea lui nu este întotdeauna juridică, fiind nevoit să se deplaseze la distanţe de sute de kilometri pentru a-şi susţine cauza. Singura vină a lui rămâne aceea că «a avut neşansa» de a merge într-o acţiune stabilită de instituţie şi faptul că şi-a făcut pe deplin datoria faţă de societate, cu profesionalism, cunoscut fiind faptul că nu oricine poate practica cu iscusinţă şi dăruire această meserie (atragere de sume suplimentare pentru bugetul de stat, identificare şi combatere evaziune fiscala, scoatere la lumina zilei a economiei subterane etc.)”, potrivit SNFP.

Sindicaliştii susţin că, în unele speţe, sunt făcute plângeri sub diferite forme, în aceeaşi cauză, atât inspectorilor fiscali, cât şi şefilor direcţi ai acestora, şefilor de instituţii şi chiar conducătorilor autorităţilor centrale, „în disperarea celor în cauză de a se stopa sau întârzia rezultatele finale ale controalelor”.

Sindicatul consideră că nereglementarea imediată a unor astfel de situaţii, pe termen mediu şi lung, poate avea consecinţe nefaste şi extrem de grave în activitatea funcţionarilor fiscali, iar bugetul de stat va avea mult de suferit și fenomenul evaziunii fiscale se va aplifica.

- Publicitate -