infiintarea_USL_2.0După numai o lună şi jumătate de la aprobarea Noului Cod fiscal, prim-ministrul României  anunţă modificarea acestuia.

„Putem, cu siguranţă, în baza rezultatelor acestui an, să aplicăm anticipat câteva dintre măsuri şi aici este vorba de reducerea impozitului pe dividente de la 16 % la 5 %, plafonarea la cinci salarii medii și o măsură dublă la microîntreprinderi, creșterea la IMM-uri a plafonului la 100.000 de euro, dar care în același timp au obligația de a avea cel puțin un angajat, adică o persoană care cotizează la bugetul de asigurări sociale. Este o măsură care din punct de vedere economic și bugetar, va fi pe plus. Prin aceste măsuri stimulăm declararea veniturilor și este un lucru foarte bun. După aceste discuții cu partidele din coaliția de guvernare, vineri putem veni cu sumele puse la dispoziție și cu măsurile strategice pentru rectificarea bugetară’, a declarat prim—ministrul Victor Ponta, potrivit comunicatului publicat de Agerpress.

În principal, relaxarea fiscală propusă îi vizează pe cei care sunt acționari în companii şi pe persoanele fizice care au venituri impozabile lunare de peste 12.600 de lei.

Modificările au fost propuse de către copreședinții ALDE, iar Victor Ponta a susținut că va sprijini la rectificarea bugetară aceste măsuri de modificare ale Codul fiscal. Vineri, 23 octombrie 2015, modificările vor fi discutate în ședința specială de Guvern privind rectificarea bugetară.

Modificări propuse a fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2016:
– reducerea impozitului pe dividente de la 16 la 5 la sută,
– plafonarea la cinci salarii medii a CASS (sănătatea),
– creşterea plafonului aplicabil microîntreprindeirlor la 100.000 euro de la 65.000 euro pentru cei care au minimum un angajat.

Modificările propuse par a fi în avantajul mediului de afaceri, dar sunt periculoase, în contextul majorării deficitului bugetar, și dacă vor fi aprobate arată că stabilitatea și predictibilitatea fiscală sunt simple declarații politice. Dacă astăzi modifici cu atâta uşurinţă legea „în favoarea mea“, mâine o poţi modifica cu la fel de multă uşurinţă „în defavoarea mea“.

„Ne apropiem periculos de un deficit bugetar de 3% în 2016, fără a lua în calcul majorările de salarii ce ar putea surveni ca urmare a modificării legii salarizării. Suntem acum pe la un 2,7 – 2,8% din PIB cu măsurile fiscale deja luate şi cu majorările de salarii aprobate – la medici şi profesori, de exemplu“, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicitase deja guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să elimine plata contribuţiilor de sănătate de 5,5% la dividendele aferente anului 2016 şi încasate în 2017, având în vedere că intenţia de aplicare a impozitului de 5% pentru acest tip de venit fusese amânată pentru 2017.

Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a declarat că anunţul făcut de premierul Victor Ponta cu privire la o posibilă aplicare mai rapidă a unor măsuri amânate din Codul fiscal reprezintă „definiţia neseriozităţii”, susţinând că relaxarea fiscală îi vizează pe românii cu salarii mai mari de 12.600 lei.

„Această ştire pe care o lansează Victor Ponta nu este altceva decât definiţia neseriozităţii. Ne dă semnalul cât de superficial a fost tratată tema noului Cod fiscal presupus a se aplica pentru următorii zece ani. Incertitudinea planează inclusiv asupra fiscalităţii din anul viitor, ce să mai vorbim despre lista proiectelor de investiţii prioritare pentru anul viitor sau de absenţa totală a oricărei dezbateri publice pentru bugetul anului 2016”, a spus Andreea Paul, la Parlament.

- Publicitate -