Un grup de parlamentari, majoritatea de la UDMR, solicită includerea în Noul Cod de procedură Fiscală (Legea nr. 207/2015) a principiului educării și informării contribuabilului.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (fisa Senat / fisa CDep) este înregistrată pentru dezbateri la Senat. Guvernul încă nu a emis un punct de vedere.

Propunere legislativă
Expunerea de motive

Szabo Odon„Dacă va fi adoptată, cred eu­ foarte uşor, pentru că nu modifică zona de taxare, această iniţiativă legislativă va aduce o modificare de filosofie în cazul organelor fiscale, care de prea multe ori sunt percepute ca o instituţie de forţă şi nu una care să ajute întreprinzătorii pe linia legalităţii” a spus, în conferinţă de presă, deputatul UDMR Szabo Odon [foto], inițiatorul propunerii.

Principiul educării şi informării contribuabililor, propus a fi introdus la articolul 12 din Legea 207/2015, prevede că la prima abatere contravenţională constatată de organul fiscal nu se aplică sancţiune, iar organul fiscal va elabora un plan de măsuri de îndreptare a neregulilor constatate, cu termene de aducere la îndeplinire. Sancţiunea se va aplica doar dacă organul fiscal constată că planul de măsuri acceptat nu a fost îndeplinit de către contribuabil, cu rea credință. Dacă în urma acestui control, organul fiscal constată şi alte abateri, acestea se consideră prime abateri și nu se sancționează.

- publicitate -

Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), a declarat la conferinţa de presă că va iniţia o amplă strângere de semnături în rândul mediului de afaceri pentru susţinerea adoptării acestei modificări importante la Codul fiscal.

„Controalele fiscului reprezintă una din primele trei probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri. Organele de control fac de multe ori exces de zel, care duce la victime colaterale şi dezechilibre în companii. Această iniţiativă logică şi normală, din păcate după mulţi ani de la Revoluţie, vine să susţină parteneriatele pe care noi le dorim cu instituţiile administrative de control, care să fie sub imperativul respectului reciproc şi al atitudinii cooperante,” a spus Ioan Lucian.

Deputatul Szabo Odon a precizat că politicile de prevenţie a erorilor fiscale, aplicate în mai multe ţări, arată că în Marea Britanie rata conformării voluntare creşte o dată cu o atitudine deschisă şi cooperantă a organelor fiscale. Date preliminare pentru anul fiscal 2014-­2015 arată că din conformare voluntară s­au obţinut venituri suplimentare faţă de aceeaşi perioadă a anului fiscal anterior cu 8,8 miliarde de lire, adică 3,6% din totalul veniturilor.