Haosul de la Fisc: Înregistrarea în scopuri de TVA

113

Criteriile netransparente și subiective imaginate de fostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu, în procesul de atribuire a codului de plătitor de TVA, precum și lipsa de soluții a noii conduceri a Fiscului determină azi închiderea unor afaceri sau împiedică deschiderea altora noi.
Deciziile arbitare ale inspectorilor de Fisc blocheză nu doar evaziunea, în numele căreia s-au aprobat măsurile în cauză, ci și activitatea unor companii din categoria celor care plătesc statului la zi taxe și impozite.

În plus, România pierde uriașul avantaj câștigat prin Banca Mondială, care a acordat anul trecut un plus de câte cinci locuri în clasamentul mondial în ceea ce privește ușurința începerii unei faceri, în clasamentul Doing Business : în loc de 2 săptămâni, o afacere nou pornită are nevoie de 7-8 luni pentru a fi funcțională inclusiv din punct de vedere fiscal.
Pentru că, de fapt statul, în ultimă instanță, obligă pe cei care încep o afacere, sau care vor să și-o dezvolte, la o pierdere planificată de 20%, generată de imposibilitatea deducerii de TVA.

Mediul de afaceri considera în trecut discutabile unele decizii și acțiuni ale fostului șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu. Lucrurile continuă, însă, și cu noua conducere, ca și cum nu s-ar fi schimbat absolut nimic.

Articol integral pe cursdeguvernare.ro, inclusiv cazuri concrete de blocaj al afacerilor.

- Publicitate -