cristiana_anghelSenatul a votat ca pensionarii să nu mai platească impozit pe venit şi nici contribuțiile sociale. Actul normativ nu este în vigoare, trebuie votat de Camera Deputatilor.

Prin proiectul legislativ se propune eliminarea impozitului pe venit de 16% datorat pen­tru pensiile mai mari de 1.050 de lei (cele sub 1.050 lei sunt în prezent scutite), iar plata CASS să fie efecuată de la buget. Legea a fost adoptată cu 66 de voturi „pentru”, 5 abţineri şi 18 „împotrivă”. Legea a fost inițiată de Cristiana Anghel (ALDE) și  contrasemnată de mai mulţi alţi parlamentari PSD, ALDE şi din fostul grup parlamentar UNPR.

Potrivit prevederilor în vigoare, pensiile se impozitează cu 16% numai pentru valoarea care depăşete 1.050 de lei. Prin prezenta lege se elimină acest impozit, astfel încât nicio pensie din România nu va mai fi supusă taxării, indiferent de cuantum.

Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017. Viceliderul grupului senatorilor liberali, Mariana Câmpeanu, a atras atenţia în plen că legea îi ajută pe pensionarii cu pensii mari, şi nu pe cei cu pensii până în 1.000 de lei, pentru că aceia sunt oricum scutiţi de acest impozit. ”Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru că ei au acest impozit scutit. Sunt 3,8 milioane de pensionari cu pensii sub 1.000 de lei, cum acceptaţi acest lu­cru? Aceşti bătrâni vor rămâne cu aceeaşi pensie, iar cei cu 100 de milioane vor avea bani în plus”, a spus Mariana Câmpeanu.

În schimb, senatoarea Cristia­na Anghel, inițiatoarea actu­lui normativ, a susținut că măsurile pe care le-a propus nu au fost făcute „din populism”, ci fiindcă asistă la „un genocid împotriva bătrânilor noștri”. „Dvs. nu aveți bunici, părinți, vecini, nu aveți niciun Dumnezeu pe lumea aceasta? Nu am văzut pe nimeni să spună că trebuie să recuperăm miliardele de euro care au fost furate de către pedeliști pentru campania electorală sau să spună că este împotriva mili­oanelor de euro cheltuite de dl Iohannis pentru a-și repara ­casa”, a comentat Anghel.

- publicitate -

Pensii speciale pentru parlamentari. Cristiana Anghel, senator: „Ceilalți și-au recuperat pensiile, e normal să rezolvăm și această problemă”