Comisia Europeana prin Directoratul General Fiscalitate si Uniune Vamala a publicat studiul despre fiscalitate nr. 20 cu tema: The 2008 Financial Crisis and Taxation Policy, elaborat de Thomas Hemmelgarn (European Commission) si Gaetan Nicodeme (European Commission, Université Libre de Bruxelles, CEPR and CESifo).

Criza financiara din 2008 este cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune din 1929. Criza din 2008 a fost determinata de un balon pe piata imobiliara (a locuinţelor)  intr-un context de expansiune rapida a creditelor, de asumarea de riscuri mari si de cresterea rapida a marjei financiare, care au condus la rascumpararea rapida a datoriilor si la criza creditelor, atunci cand acest balon a explodat.

Lucrarea discuta interactiunile dintre politica fiscala si criza financiara. În special, lucrarea prezinta probele existente privind legaturile dintre impozitare si multe dintre caracteristicile crizei. În cele din urma, se analizeaza cateva optiuni privind posibile viitoare solutii fiscale pentru a preveni astfel de crize.

Documente/Referinte atasate:
2010-01-28-taxation-paper-20-en-The-2008-financial-crisis-and-taxation-policy.pdf
Articol DailyBusiness.ro 2008 – Marea Depresiune din 1929 si recesiunea economica din 2008

- Publicitate -