Transferul contribuţiilor sociale #ALTĂ ŢOPĂIALĂ FISCAL-BUGETARĂ

364

Comunicat MFP

Ministerul Finantelor Publice a anunţat pe 27 iulie 2017 că, începând cu 1 ianuarie 2018, CAS şi CASS vor fi plătite de angajat. „Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contributii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora cptre bugetele de asigurari sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, a precizat MFP.

Lia Olguţa Vasilescu

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Municii, a declarat pe 31 august că trecerea contributiilor de la angajator la angajat va duce la scaderea salariilor nete. In mediul privat, patronii vor decide daca pastreaza castigul sau il impart cu angajatii.

Ionut Mişa

Ministrul de Finante, Ionut Mişa, a declarat marti, 19 septembrie 2017, ca firmele private vor fi obligate, printr-o masura tranzitorie, sa mentina la un anumit nivel salariul brut, ca urmare a transferului asigurarilor din sarcina angajatorului in cea a angajatului. Misa a subliniat ca va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut. Astfel, spune Misa, Guvernul va da o dispozitie legala care va obliga angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut.
„Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut. (…) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut”, a declarat ministrul Finantelor, potrivit News.ro.

Referitor la modalitatea obligarii ca o firma privata sa mentina nivelul brut al salariului, Ionut Misa a precizat ca va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut.
„Vreau sa fac mentiunea foarte clara ca nu ii va creste costul cu forta de munca absolut deloc. Deci pentru toti angajatorii, atat din sectorul privat, cat si din cel de stat, sarcina fiscala, practic costul pe care el il are cu un angajat in relatia cu statul, va fi exact aceeasi. Va fi o decizie a lui ulterioara daca, asa cum am mai spus, poate sa renegocieze contractul si sa decida sa dea mai putin sau mai mult. Angajatorul nu va plati niciun leu in plus pentru un angajat”, a explicat ministrul Finantelor.

Misa a mai declarat ca ponderea contributiilor pe care angajatul le va plati la bugetul de stat va fi de 2,9 ori mai mare decat in prezent.
„Prin acest transfer (n.r. a contributiilor de la angajator la angajat) se realizeaza o crestere a salariului brut, care va permite cresterea punctului de pensie, care va da posibilitatea ulterior fiecarui cetatean sa aiba o pensie mai mare”, a mai spus Misa, potrivit economica.net.

Bogdan Hosu

Bogdan Hosu, liderul Cartel Alfa, a declarat că fondurile speciale – şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare a salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale – vor fi plătite în continuare de către angajator.

”Se doreşte transferarea unor părţi de contribuţii de la angajator la angajat conform celor discutate care rămâne să le vedem efectiv în următoarele zile într-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale – şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare a salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale – vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Deci din totalul obligaţiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contribuţii pentru condiţii normale sau se adaugă cinci puncte procentuale pentru deosebite şi zece puncte procentuale pentru speciale. În acelaşi timp, conform precizărilor domnului ministru al Justiţiei, fără să se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea în mod expres şi imperativ faptul că angajatorii sunt obligaţi să crească cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuţii sociale de 35% pentru angajat şi la restul cele 10% impozit pe salariu. În condiţiile respective cresc şi în sectorul economic privat, mixt sau de stat salariile nete cu aproximativ 8% în structura dată. În acelaşi timp s-a convenit, cel puţin aparent e convenit cu sectorul bugetar că, în legea de salarizare bugetară, creşterea de 25% prevăzută pentru 1 ianuarie 2018 include şi transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scădea taxele sociale – 20% pentru angajator, deci vor avea o creştere pe net de aproximativ 5%”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu, potrivit Mediafax

Liderul Cartel Alfa a spus că nemulţumirile sindicatelor au fost generate de faptul că exista riscul ca salariul net să scadă.

”A rămas să se studieze impactul legat de repartizarea pe brut în salarii a noilor creşteri pentru că ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raportează la nivelul statisticii europene de salariile din Grecia, Portugalia (…) deşi pe net creşterile nu sunt la nivelul respectiv”, a mai spus Hossu.

Photo by Leon Ephraïm on Unsplash

- Publicitate -