Comisie Senat: Modificări importante admise la sistemul SPLIT-TVA

470

Ieri, 26 septembrie 2017, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat a admis mai multe amendamente la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA (fișa Senat L241/2017).

Potrivit amendamentelor admise, plata defalcată a TVA va fi obligatorie din 2019 numai pentru companiile aflate în relații contractuale cu statul, companiile cu capital de stat și instituțiile publice plătitoare de TVA, și opțională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

Pentru celelalte persoane impozabile sistemul va fi opțional.

Alte modificări admise:

  • obligația de a menționat pe factură contul/conturile de TVA;
  • obligația de a alimenta contul de TVA până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală cu TVA aferentă livrărilor/prestărilor pentru care TVA care nu a fost achitată în contul de TVA sau cu diferența de TVA aferentă încasărilor și plăților în numerar;
  • contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorată bugetului;
  • sancționarea unor abateri cu avertisment și în cazul neremedierii în 15 zile cu penalități sau amendă, după caz;
  • nesancționarea abaterilor în primele 6 luni de la aprobarea intrării în sistemul de plată defacalcată a TVA.

Propunerea va fi prezentată în această formă plenului Senatului, pentru a fi votată. Pentru acest proiect de Lege, Senatul nu este cameră decizională.

Momentan, raportul Comisiei din SENAT nu a fost publicat pe senat.ro. Raport Comisiei via profit.ro: raport-senat-split-tva

Photo by Jason Wong on Unsplash

- Publicitate -

1 COMENTARIU