Promisiunile Trezoreriei Statului: extrase cont online, internet banking, facturare electronică

4756

Valentin Mavrodin, fost director general al Direcţiei generale de trezorerie şi contabilitate publică din MFP, numit în octombrie secretar de stat MFP, declara pe 21 septembrie 2017, că trezoreria va genera automat extrase de cont electronice care vor fi comunicate companiilor astfel încât să poată opera plata defalcată a TVA.

“În următoarele două săptămâni vor fi generate automat extrasele electronice. Structura fişerului va fi standardizată”, a declarat Valentin Mavrodin.

De asemenea, Valentin Mavrodin a mai precizat că începând cu 2018 platile din trezorerie se vor putea efectua online prin internet banking, iar instituţiile şi companiilor de stat vor efectua facturarea electronică.

“Anul viitor vom introduce internet banking. De asemenea, se va introduce şi facturarea electronică în cazul instituţiilor şi companiilor de stat”, a mai spus Mavrodin.

La sfârşitul lunii septembrie, într-o dezbatere organizată în Comisia economică din Senat, Valentin Mavrodin a declarat că soluțiile pentru implementarea split TVA sunt în faza de testare și pot fi implementate de la 1 octombrie.

„M-am prezentat la această ședință pentru a descrie în mod clar și pragmatic soluțiile pe care le vom oferi pentru această implementare. Ele sunt la nivel de testare și pot fi implementate începând cu 1 octombrie. S-a asumat, prin proiectul de act normativ, că vom deschide acele conturi automat și le vom publica pe site fără a fi necesară deplasarea contribuabililor la sediile Trezoreriei. Din punct de vedere al extraselor de cont electronice, a fost creată toată infrastructura necesară pentru a livra aceste documente în format electronic, cu semnătură electronică, în conținutul lor având un fișier xml care poate fi procesat automat și importat în aplicațiile operatorilor care doresc o astfel de procesare automată”, a spus Mavrodin, citat de Agerpress.

Pe 17 octombrie 2017, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul MFP nr. 2.768/2017 pentru aprobarea Precizărilor privind formatul, schema XSD și elementele extraselor de cont în format electronic emise de unitățile Trezoreriei Statului.
Potrivit acestui ordin, începând cu data de 1 ianuarie 2018, unitățile Trezoreriei Statului nu vor mai elibera extrase de cont pe suport hârtie pentru instituțiile publice, acestea pot primi extrasele de cont pe suport electronic, respectiv memory stick, pus la dispoziția unității Trezoreriei Statului de instituția publică.

ORDONANȚA privind plata defalcată a TVA prevede obligaţia MFP/ANAF să permită consultarea gratuită a extraselor conturilor de TVA în format electronic, precum şi efectuarea de plăți în sistem electronic.

AŞTEPTĂM FAPTELE !!!

 

 

- Publicitate -