Normele anuale de venit 2018 pentru activități independente

1394

Venitului net anual din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, stabilit pe baza normelor de venit, este reglementat prin ART. 69 Codul Fiscal.

Nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit a fost aprobat prin Ordinul nr. 925/2017 din 23 iunie 2017.
Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, respectiv a municipiului București, au obligaţia să stabilească şi să publice nivelului normelor de venit, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui în care urmează a se aplica.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12, şi reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor. Criteriile pentru stabilirea normelor de venit de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice sunt cele prevăzute în normele metodologice.

Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă.

ANAF a publicat pe 15.01.2018 Normele anuale de venit pe anul 2018, stabilite pentru activități independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 Alba  Caraș-Severin  Harghita  Prahova
 Arad  Călărași  Hunedoara  Satu Mare
 Argeș  Cluj  Ialomița  Sălaj
 Bacău  Constanța  Iași  Sibiu
 Bihor  Covasna  Ilfov  Suceava
 Bistrița-Năsăud  Dâmbovița  Maramureș  Teleorman
 Botoșani  Dolj  Mehedinți  Timiș
 Brașov  Galați  Mureș  Tulcea
 Brăila  Giurgiu  Neamț  Vaslui
 Buzău  Gorj  Olt  Vâlcea
 București  Vrancea

sursa tabel: https://static.anaf.ro/

Foto Joanna Kosinska / Unsplash

- Publicitate -