Ministerul Finanțelor Publice a publicat online propunerile de simplificare a obligațiilor declarative ale persoanelor fizice.

Persoanele fizice autorizate și cele care obţin venituri din activități independente  vor depune la ANAF o declarație unică pentru contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Potrivit prezentării MFP, noua declarație unică va înlocui 7 formulare actuale:

D200 – veniturile realizate din România
D201 – veniturile realizate din străinătate
D220 – venitul estimat/norma de venit
D221 – norme de venit-agricultură
D600 – venitul baza pentru CAS
D604 – stabilire CASS persoane fara venit
D605 – stopare CASS persoane fara venit.

În 2018, termenul pentru depunerea declarației unice va fi 15 iulie, pentru definitivarea anului fiscal 2017 și estimare de venit pe 2018.

Începând cu anul 2019, termenul de depunere va fi 31 martie anul următor, pentru anul anterior și estimare an curent. În prezent, sunt două termene de depunere a declarațiilor: 31 ianuarie şi 25 mai.

MFP a estimat că peste 96 mii de persoane vor fi obligate să depună noua declarație unică pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate.

De asemenea, termenul de plată va fi 31 martie anul următor realizării veniturilor. Acum , sunt 4 plăți anticipate (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 21 decembrie) și o regularizare.

MFP analizează aplicarea unui sistem de bonificații la plată pentru contribuabilii care au depus declarația unică pe internet, prin Spațiul Privat Virtual, astfel: 10% pentru plata integrală până la 15 iulie 2018 sau 5% pentru plata integrală până la 30 septembrie 2018.

Dacă declarația va fi fost depusă pe hârtie, bonificațiile vor fi mai mici, de 5%, respectiv 2%.

Declarația unică ar urma să fie depusă de persoanele fizice autorizate (PFA), persoanele fizice cu venituri din activități independente, din profesii liberale, din chirii, din agricultură sau din investiții.

Materiale anexate: 

Foto Brennan Ehrhardt / Unsplash

- Publicitate -