Declaraţia unică 212, precizări privind depunerea online

49284

Declaraţia unică 212 se poate depune online începând cu data de 16 mai 2018.

Persoanele care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri au posibilitatea să declare veniturile online prin intermediul formularului (PDF) electronic inteligent al Declarației Unice disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV).

Formularul PDF Declaraţia unică 212 calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF în secțiunea ”Spațiul Privat Virtual”, rubrica Descărcare declarații.

Serviciul electronic Spațiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele ANAF. În acest sens, MFP a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată, care conține toate datele necesare înrolării din confortul propriei case. Prin intermediul SPV se poate accesa oricând situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile. De asemenea, formularul se poate completa și semna și de deținătorii de certificate digitale calificate. Depunerea se face pe portalul e-guvernare.ro.

Dacă Declarația Unică este depusă online până pe 15 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.

Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din:

  • activități independente;
  • cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;
  • activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real;
  • piscicultură și/sau silvicultură;
  • transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;
  • jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker;
  • activitățile artistice și sportive, în calitate de artiști de spectacol sau ca sportivi.

PDF Declaraţia unică 212

declaratieUnica_16052018

Instrucțiuni depunere Declarație Unică

Dacă aveți obligația depunerii „Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” și sunteți utilizator de SPV cu user și parolă, puteți depune prin Spațiul Privat Virtual, accesând secțiunea Declarații/Completare declarații/Declarația unică.

 

Se deschide pagina de depunere a declaratiei:

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, va fi disponibilă o fereastră de tip pop-up care se va afișa la accesarea SPV, cu link-ul către pagina de depunere a declarației unice:

- Publicitate -