UPDATE 28 iunie 2010: Guvernul a rediscutat proiectul de OUG in 26 iunie 2010 si a aprobat forma finala care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 28 iunie 2010. OUG 58/2010 – Modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale include unele masuri propuse prin proiectul initial, precum si majorarea cotei standard de TVA la 24%.

In sedinta de Guvern de miercuri, 23 iunie 2010, Executivul a aprobat Ordonanta de urgenta pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Ministerul Finantelor Publice a publicat pe 18 iunie 2010 pentru dezbatarea publica un proiect de Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codul Fiscal incepand cu 1 iulie 2010.

Principalele masuri aprobate prin actul denumit „legea privind extinderea bazelor de impozitare”, anuntate de ministrul de finante in conferinta de presa de la sfarsitul sedintei de Guvern, sunt:

– referitor la drepturile de autor, cota de deductibilitate se reduce la 20%, este stabilita obligatia de plata a contributiile obligatorii individuale limitata la 5 salarii medii pe economie

– se impoziteaza tichetele de masa, cresa, cadou si vacanta cu 16 %, fara obligatia de plata a contributiilor obligatorii

– dobanzile bancare indiferent de tip se impoziteatza cu 16%

– veniturile din piata de capital si piata monetara cu se taxazeaza cu 16 % aplicata la castigul net, cu obligatie de raportare si plata trimestriala si cu posibilitatea regularizarii anuale si recuperarii pierderii

– taxa de solidaritate pentru proprietarii de imobile

UPDATE> Comunicat de presa MFP – 23 iunie 2010:

În sedinta de Guvern de astazi a fost adoptata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal.

În domeniul impozitului pe venit intervin:

– modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;

– includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:
contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;
contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.

Reglementarile referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente acestor tipuri de venituri salariale, prevazute de Legea nr.193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, de Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

-Includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii.
Reglementarile prevazute de legislatia specifica referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente platilor compensatorii acordate potrivit legii raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

– Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.
Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.

– Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

– Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

– Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

– Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

În domeniul impozitelor si taxelor locale,

a fost propusa instituirea unei TAXE DE SOLIDARITATE pe cladiri: Astfel, se are in vedere impozitarea cu:

a) 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

b) 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

c) 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

În domeniul contributiilor de asigurari sociale,

pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:

-contributii sociale de sanatate;
-contributii de asigurari sociale;
-contributii la fondul de somaj.

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.

Impactul bugetar total in domeniul impozitelor directe este estimat la cca. 600 mil. lei pana, la sfarsitul anului 2010, si la 1327 mil. lei, in anul 2011. Impactul bugetar in domeniul taxelor si impozitelor locale este estimat la 31 mil. lei pana la sfarsitul anului 2010. Noile obligatii fiscale se vor aplica incepand cu 1 iulie 2010.

VIDEO> conferinta de presa sustinuta de ministrul finantelor la sfarsitul sedintei de guvern

- Publicitate -

1 COMENTARIU