Veniturile obtinute de persoane straine nerezidente in RO sunt impozabile in RO indiferent daca sunt primite in RO sau in strainatate. Aceste venituri sunt enumerate la Art. 115 Venituri impozabile obtinute din Romania. Regimul de impozitare al veniturilor obtinute de nerezidenti este reglementat de CAP. I Impozitul pe veniturile obtinute din RO de nerezidenti.

Un rezident al unei tari cu care RO a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri privind impozitele pe venit si capital are posibilitatea sa fie impozitat cu cota de impozit prevazuta in conventie specifica acelui venit, iar daca cotele de impozit interne sunt mai mici, mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozit mai favorabile. Cota de impozit aplicabila in RO este de 16%.

Pentru a beneficia de aceste cote mai favorabile persoana straina nerezidenta are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, un certificat de rezidenta fiscala potrivit Art. 118 Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si precizarilor din normele de aplicare ale Codului.

Forma si continutul certificatului de rezidenta fiscala nu sunt reglementate expres, dar specialistii recomanda sa fie obtinute certificate cu un continut agreat de autoritati.

- publicitate -