Decizia CFC 10/2004 pentru aprobarea solutiilor privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la taxa pe valoarea adaugata si accize

92

DECIZIA nr. 10 din 2 decembrie 2004 pentru aprobarea solutiilor privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la taxa pe valoarea adaugata si accize
EMITENT: COMISIA CENTRALA FISCALA
——————————————————————————–

1. Art. 138 lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
Solutie:
„Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la furnizori/prestatori, in baza prevederilor art. 138 lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor intervine dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile fiscale emise inainte de aceasta data, daca contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate si taxa pe valoarea adaugata aferenta consemnate in aceste facturi nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.
In acceptiunea Codului fiscal, data declararii falimentului este data pronuntarii hotararii judecatoresti finale de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 64/1995 , hotarare ramasa definitiva si irevocabila.”
2. Reglementarea situatiei in care un detinator de mai multe autorizatii de utilizator final pentru achizitionarea de uleiuri minerale de la antrepozite fiscale de productie, apartinand aceluiasi antrepozitar autorizat, poate achizitiona o cantitate mai mare de ulei mineral de la unul dintre antrepozitele fiscale, prin compensare cu cantitatea aprobata a fi ridicata de la un alt antrepozit fiscal:
Solutie:
„In baza prevederilor art. 201 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in situatia in care un agent economic detine autorizatii de utilizator final, pentru achizitionarea acelorasi uleiuri minerale de la antrepozite fiscale de productie diferite ale aceluiasi antrepozitar autorizat, in cazuri justificate, se admite depasirea cantitatii achizitionate de la unul dintre antrepozitele fiscale, prin compensarea cu cantitatea neridicata de la un alt antrepozit fiscal, fara a fi depasita cantitatea totala aprobata a fi achizitionata de la antrepozitarul autorizat.”

- Publicitate -