Vanzare cladire si teren sub pretul de achizitie

962

Problema fiscala
In cazul in care o societate vrea sa vanda o cladire si un teren catre persoana fizica la un pret mai mic decat cel de cumparare, la descarcarea mijlocului fix, diferenta intre pretul de intrare si cel de vanzare se va inregistra ca o cheltuila nedeductibila fiscal si se va colecta TVA la aceasta?

Determinarea profitului impozabil

Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Potrivit art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea mijloacelor fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea 571/2003, potrivit pct. 3 din Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 2/2004 privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit, conventiile de evitare a dublei impuneri, accize si TVA, cheltuielile inregistrate ca urmare a cedarii unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

In cazul dvs. in cazul in care nu ati inregistrat in contabilitate cheltuieli cu amortizarea fiscala, rezulta ca intreaga valoarea fiscala de intrare este considerata cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil in cazul vanzarii cladirii si a terenului respectiv.

In ceea ce priveste TVA, ajustarea TVA prevazuta la art. 149 din Codul Fiscal nu se efectueaza de persoana impozabila in situatia in care a dedus TVA la obtinerea bunului de capital si acest bun de capital, indiferent ca este bun imobil sau alt bun de capital definit la art. 149, este vandut cu TVA, chiar daca valoarea de vanzare este mai mica decat valoarea bunului respectiv inregistrata in contabilitate.

De fapt, ajustarea reprezinta o procedura aplicabila atunci cand s-a dedus TVA pentru un bun si ulterior, in perioada de ajustare bunul este ori vandut in regim de scutire, ori este casat, ori isi inceteaza existenta in cadrul activitatii companiei respective din orice alt motiv decat vanzarea cu TVA.

Sursa: Adriana Simion, expert www.portalcontabilitate.ro. Material preluat cu acordul editurii Rentrop&Straton.

- Publicitate -